2020-11-23 - Sijoitusmarkkinat

Viikkokatsaus 48: Horisontissa siintää tilanteen normalisoituminen?


Viime viikon kehitys

Positiivinen kehitys markkinoilla jatkui edelleen pääosin. Osakemarkkinoilla nousua oli kaikilla muilla päämarkkinoilla, Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta (Eurooppa +1,15 %, Pohjois-Amerikka -0,47 %, Japani +1,99 %, kehittyvät markkinat +1,47 %) ja positiivinen kehitys johti maailman osakemarkkinat hienoiseen nousuun (MSCI World AC: +0,33 %).

Korkomarkkinoilla sekä valtionlainat että yrityslainat olivat nousussa, tuottokärjessä olivat kehittyvien alueiden paikallisvaluutan määräiset lainat (+0,96 %) ja matalamman luottoluokituksen yrityslainat (+0,62 %).

Viime viikon keskeiset tapahtumat

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Pfizerin toissa viikolla antamien rokoteuutisen jälkeen myös muut lääkeyhtiöt ovat julkaisseet uusia tuloksia rokotteidensa testeistä. Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna ilmoitti viime maanantaina, että sen kehittämä rokote näyttää antavan n. 94,5 % varmuudella suojan koronaviruksen aiheuttamalta sairaudelta. Aiemmin Pfizer ilmoitti, että sen rokote antaa n. 90 % suojan. Pfizer on hakenut rokotteelleen erikoislupaa Yhdysvalloissa, jotta rokotteen käyttö voitaisiin aloittaa jo joulukuussa. Moderna on uutislähteiden mukaan viimeistelemässä sopimusta Euroopan komission kanssa rokotteensa toimittamisesta. Modernan suunnitelmissa on valmistaa n. 20 miljoonaa rokotetta tänä vuonna. Myös ruotsalaislais-brittiläinen lääkeyhtiö AstraZeneca ilmoitti, että sen rokotteen viimeisen vaiheen tulokset julkaistaan lähiaikoina. AstraZeneca on kehittänyt rokotteen yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa. AstraZenecan rokote on huomattavasti edullisempi kuin esim. Pfizerin vastaava ja sitä valmistetaan useissa maissa, kuten Brasiliassa ja Intiassa. Lisäksi sen jakelu pitäisi olla helpompaa kuin erityisen kylmissä olosuhteissa säilytettävien muiden rokotteiden.

Koronaviruksen osalta erityisesti Yhdysvalloissa on herättänyt huomiota tartuntatapausten jatkuva kasvu. Lauantaina raportoitiin 177 552 uudesta tapauksesta ja päivittäin uusia tapauksia on n. 110 000 enemmän kuin kuukausi sitten. Isossa-Britanniassa harkitaan uusia rajoituksia ja Ranskan hallitus tekee taas kolmiosaista suunnitelmaa rajoitteiden asteittaisesta purkamisesta joulukuusta alkaen.

Isossa-Britanniassa valtiovarainministeri Rishi Sunak ilmoitti, että valtio lisää rahoitusta julkisten palvelujen osalta tukeakseen talouskehitystä. Hän esittelee virastokohtaiset budjetit keskiviikkona. Erityisesti vähittäiskauppa- ja turismiin liittyvät palvelusektorit ovat kärsineet koronaviruksesta ja sen aiheuttamista negatiivisista vaikutuksista talouteen. Lisäksi toinen potentiaalinen shokki taloudelle on tulossa brexitin muodossa. Brexit-neuvottelut ovat jatkuneet Euroopan Unionin kanssa, mutta EU-lähteet ovat ilmoittaneet, että Iso-Britannia ei ole valmis antamaan riittävästi periksi neuvotteluiden kynnyskysymyksissä, kuten kalastusasiassa ja yhtäläisissä kaupan säännöissä. Kuitenkin kummatkin osapuolet ovat varovaisen optimistisia neuvotteluiden etenemisestä, mutta aika alkaa käymään vähiin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Belgian pääministeri Alexander De Croo ovat kehottaneet EU-maiden johtajia aloittamaan valmistautumisen sopimuksettomaan brexit-eroon.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on vetäytynyt monista aloittamistaan vaalivilppiin liittyvistä oikeustoimista ja myös hävinnyt jo osan oikeusjutuista, kuten Pennsylvaniassa nostamansa kanteen. Suuri osa maailman johtajista on jo onnitellut demokraattipuolueen Joe Bidenia presidentiksi valintansa johdosta, mutta tietyissä maissa vielä vaalivoittoa ei ole tunnustettu. Muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että ei ole vielä valmis hyväksymään Bidenin vaalivoittoa, vaikka onkin valmis tekemään yhteistyötä seuraavan Yhdysvaltojen presidentin kanssa, oli se sitten kuka tahansa. Venäjä pelkää Bidenin asettavan uusia Venäjää koskevia sanktioita ja Kreml onkin ollut varovainen lausunnoissaan.

Tulevan viikon tapahtumat

Tärkeimmät makrotapahtumat:

  • Ma: Saksa – Teollisuuden ostopäällikköindeksi, PMI 11/2020: odotus 56, edellinen 58,2

  • Ma: Saksa – Palvelusektorin ostopäällikköindeksi, PMI 11/2020: odotus 47, edellinen 49,5

  • Ma: Euroalue – Teollisuuden ostopäällikköindeksi, PMI 11/2020: odotus 54, edellinen 54,8

  • Ma: Euroalue – Palvelusektorin ostopäällikköindeksi, PMI 11/2020: odotus 41,8, edellinen 46,9

  • Ma: USA – Teollisuuden ostopäällikköindeksi, PMI 11/2020: odotus 52,5, edellinen 53,4

  • Ma: USA – Palvelusektorin ostopäällikköindeksi, PMI 11/2020: odotus 55,8, edellinen 56,9

  • Ke: USA – Uudet työttömyyskorvaushakemukset, ’000, 21.11: odotus: -, edellinen 742

  • Ke: USA – Yksityisen kulutuksen pohjahinnat, (k/k) (PCE core): odotus: 0,0 %, edellinen 0,2 %

  • Ke: USA – Yksityisen kulutuksen pohjahinnat, (v/v) (PCE core): odotus: 1,4 %, edellinen 1,5 %

Markkinanäkemys

Nostimme toissa viikolla yhdistelmäsalkkujemme tuottohakuisuutta siirtymällä osakkeissa lievään ylipainoon. Osakeallokaation sisällä painotamme Yhdysvaltoja ja lievästi Pohjoismaita. Vastaavasti alipainotamme Eurooppaa sekä kehittyviä markkinoita. Korkopuolella olemme edelleen ylipainossa korkeamman luottoluokituksen yrityslainoissa. Riskillisemmissä korko-omaisuuslajeissa (matalamman luottoluokituksen yrityslainat ja kehittyvien alueiden lainat) painot vaihtelevat neutraalin ja lievän ylipainon välillä, kun taas rahamarkkinasijoitukset ja valtionlainat ovat alipainossa.

Markkinatuotot

viikkokatsaus 48


Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Alfred Berg

Toni Iivonen
Sijoitusjohtaja
Elite Alfred Berg


Tämä viikkokatsaus ei ole kehotus ryhtyä rahoitusvälineitä koskeviin liiketoimiin eikä tämä katsaus ole sijoituspalvelulain mukaista sijoitustutkimusta. Viikkokatsausta laadittaessa on pyritty varmentamaan siinä käytettyjen tietojen oikeellisuus. Elite Alfred Berg ei vastaa katsauksen sisältämien tietojen mahdollisista virheistä tai puutteista. Kaikki immateriaalioikeudet tähän sisältöön kuuluvat Elite Alfred Bergille, ellei muuta ole erikseen mainittu. Taktinen näkemys kuvaa yksinkertaistetusti ja yleisellä tasolla varainhoidon sijoitusnäkemystä. Yksinkertaistettua sijoitusnäkemystä ei voida pitää yksilöllisenä sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena, eikä Elite Alfred Berg vastaa toimenpiteistä, jotka on tehty tämän materiaalin perusteella.