Viikkokatsaus 47: Koronavirusta vastaan tulossa rokote
Viime viikon kehitys
Sijoitusmarkkinoiden positiivinen kehitys jatkui viime viikolla, kun kurssit jatkoivat selvää nousuaan osakemarkkinoilla. Osakemarkkinoilla nousua oli erityisesti Euroopassa, mutta myös Pohjois-Amerikan ja Japanin markkinat nousivat yli 2 %-yksikköä (Eurooppa +5,36 %, Pohjois-Amerikka +2,28 %, Japani +2,24 %) vieden globaalit osakkeet (MSCI All Country World) yli 2,7 %:n nousuun.
Korkomarkkinoilla erityisesti riskillisemmät omaisuusluokat olivat nousussa, tuottokärjessä olivat kehittyvien alueiden taalamääräiset lainat (+1,0 %) ja matalamman luottoluokituksen yrityslainat (+0,9 %). Valtionlainojen hinnat sen sijaan laskivat euroalueella n. 0,29 %.
Viime viikon keskeiset tapahtumat
Viime viikon suurin uutinen oli lääkeyhtiö Pfizerin julkistamat positiiviset tulokset koronarokotteestaan. Pfizerin ja sen saksalaisen kumppanin, BioNTech SE:n, kokeellinen koronarokote näyttää antavan noin 90 % suojan koronaviruksen tarttumista vastaan. Tulos saatiin laajassa kolmannen vaiheen tutkimuksessa. Rokote antoi suojan koronavirusta vastaan noin 28 päivää ensimmäisen rokotteen jälkeen ja suojan odotetaan kestävän ainakin vuoden ajan. Pfizerin suunnitelmissa on valmistaa noin 20 miljoonaa rokotetta tänä vuonna ja ensi vuonna noin 1,3 miljardia rokotetta. Pfizer oli etupainotteisesti aloittanut rokotteen valmistamisen perustuen aikaisempien vaiheiden tuloksiin. Useat maat ovat jo tilanneet rokotetta Pfizerilta. Myös monia muita rokotteita on valmisteilla ja maailman terveysjärjestön mukaan 42 erillistä rokotetta on kliinisessä testausvaiheessa. Pfizerin maanantainen rokoteuutinen sinkosi erityisesti osakekurssit Euroopassa nousuun ja sektorikohtaisesti kovinta nousu oli lentoyhtiöillä ja muun muassa öljy-yhtiöillä sekä raakaöljyn hinnalla. Rokote antaa toivoa siitä, että matkustusrajoituksista ja muista koronavirukseen liittyvistä rajoituksista päästäisiin hiljalleen eroon ja markkinat tulkitsivat sen positiivisesti.
Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump näyttää twiittiensä perusteella alkaneen hyväksyä tappionsa vaaleissa demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Bidenille. Tällä hetkellä huolestusta on herättänyt Trumpin muutokset muun muassa asevoimien ja kansallisen turvallisuuden viranomaisten johdossa. Trumpin elvytyspaketin eteneminen näyttää myös epävarmalta. Koronavirusrintamalla Bidenin neuvonantajat ovat sanoneet, että he pitävät kohdistettuja toimenpiteitä parempina kuin täysimääräisiä liikkumis- ja muita rajoituksia.
Iso-Britannian ja Euroopan unionin väliset neuvottelut ovat jatkuneet ja Iso-Britannia on vihjaillut, että neuvottelut jatkuvat yli ensi viikon, vaikka neuvottelut ovat jo ylittäneet monia epävirallisia takarajoja. Sunnuntaina Iso-Britannian ympäristöministeri George Eustice kertoi, että voisi olla mahdollista pidentää neuvotteluja, jos kummatkin osapuolet ovat lähellä ratkaisua. Iso-Britannian pääneuvottelija David Frost ilmoitti, että hän on menossa takaisin Brysseliin jatkamaan neuvotteluja EU:n pääneuvottelija Michel Barnierin kanssa ja että Iso-Britannia ei peräänny kannoistaan. Frost sanoi myös, että kehitystä positiiviseen suuntaan on ollut viime päivinä, mutta että neuvottelut eivät välttämättä johda sopimukseen siitä huolimatta. Iso-Britannian suunnalta on sanottu myös, että ensi viikon neuvottelut ovat tärkeitä ja vihjailtu sillä, että eron takarajaa ehkä pitää siirtää ensi vuodelle.
Lisäksi sunnuntaina Kiina ja 14 muuta Aasian ja Tyynenmeren maata allekirjoittivat vapaakauppasopimuksen. Tätä sopimusta pidetään voittona Kiinalle. Maat sopivat muun muassa tullien alentamisesta ja palvelusektorin kaupan ehtojen avaamisesta. RCEP-nimellä tunnettu sopimus muodostaa bruttokansantuotteella mitattuna maailman suurimman vapaakauppa-alueen.
Tulevan viikon tapahtumat
Tärkeimmät makrotapahtumat:
Ma: Kiina – Teollisuustuotanto, (v/v) 10/2020: odotus 6,7 %, edellinen 6,9 %
Ma: Kiina – Vähittäismyynti, (v/v) 10/2020: odotus 5,0 %, edellinen 3,3 %
Ti: USA – Vähittäismyynti, (k/k) 10/2020: odotus 0,5 %, edellinen 1,9 %
Ti: USA – Teollisuustuotanto, (k/k) 10/2020: odotus 1,0 %, edellinen -0,6 %
To: USA – Uudet työttömyyskorvaushakemukset ’000, 14.11.2020: odotus -, edellinen 709
Pe: Japani – Teollisuuden ostopäällikköindeksi, PMI 11/2020: odotus -, edellinen 48,7
Pe: Japani – Palvelusektorin ostopäällikköindeksi, PMI 11/2020: odotus -, edellinen 47,7
Markkinanäkemys
Nostimme yhdistelmäsalkkujemme tuottohakuisuutta siirtymällä osakkeissa lievään ylipainoon. Osakeallokaation sisällä painotamme Yhdysvaltoja ja lievästi Pohjoismaita. Vastaavasti alipainotamme Eurooppaa sekä kehittyviä markkinoita. Korkopuolella olemme edelleen ylipainossa korkeamman luottoluokituksen yrityslainoissa. Riskillisemmissä korko-omaisuuslajeissa (matalamman luottoluokituksen yrityslainat ja kehittyvien alueiden lainat) painot vaihtelevat neutraalin ja lievän ylipainon välillä, kun taas rahamarkkinasijoitukset ja valtionlainat ovat alipainossa.
Markkinatuotot

Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Alfred Berg
Toni Iivonen
Sijoitusjohtaja
Elite Alfred Berg
Tämä viikkokatsaus ei ole kehotus ryhtyä rahoitusvälineitä koskeviin liiketoimiin eikä tämä katsaus ole sijoituspalvelulain mukaista sijoitustutkimusta. Viikkokatsausta laadittaessa on pyritty varmentamaan siinä käytettyjen tietojen oikeellisuus. Elite Alfred Berg ei vastaa katsauksen sisältämien tietojen mahdollisista virheistä tai puutteista. Kaikki immateriaalioikeudet tähän sisältöön kuuluvat Elite Alfred Bergille, ellei muuta ole erikseen mainittu. Taktinen näkemys kuvaa yksinkertaistetusti ja yleisellä tasolla varainhoidon sijoitusnäkemystä. Yksinkertaistettua sijoitusnäkemystä ei voida pitää yksilöllisenä sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena, eikä Elite Alfred Berg vastaa toimenpiteistä, jotka on tehty tämän materiaalin perusteella.