Vielä ehdit sijoittaa aurinkoenergiaan


Olosuhteet aurinkoenergian tuotantoon vaihtelevat suuresti sijainnin mukaan. Vielä maaliskuun loppuun asti uusille sijoittajille avoin Elite Älyenergia sijoittaa uusiutuvaan energiaan sekä Suomessa että maailmalla.

Aurinkoisuuden kannalta parhaat paikat aurinkoenergian tuotantoon sijaitsevat lähellä päiväntasaajaa, kaukana Suomesta. Mutta on myös muita tekijöitä, kuten pilvisyys, jotka vaikuttavat aurinkoenergian tuotantoon. Sijoittajien näkökulmasta ehkä tärkein tekijä on aurinkosähköinvestoinnin kokonaistaloudellisuus. Monissa aurinkoisissa maissa, kuten Espanjassa, Intiassa ja Chilessä, sähkö tuotetaan suurimmaksi osaksi kalliisti fossiilisilla tuontipolttoaineilla. Korkea sähkön hinta ja aurinkoisuus tekevät kyseisistä maista aurinkoenergiasijoittajan kannalta houkuttelevia.

Aurinkoenergian tuotantoa tukee myös aurinkopaneelien nopea teknologinen kehitys, joka on lisännyt paneelien tehokkuutta ja painanut valmistuskustannuksia alas. Uudet ohutkalvoaurinkopaneelit pystyvät myös korkeampaan sähköntuotantoon lämpimissä olosuhteissa kuin perinteiset piipohjaiset aurinkopaneelit. Se tekee aurinkoenergiasijoituksista entistä kiinnostavampia.

Aurinko paistaa talvellakin, mutta minkä verran?

Aurinko paistaa Suomessa talvellakin. Mutta päiväntasaajan maissa saadaan joulukuussa kahdessa päivässä saman verran auringonpaistetta kuin Etelä-Suomessa koko kuukauden aikana. Suomessa pimeimmät kuukaudet ovat marras- ja joulukuu, jolloin Etelä-Suomessa joudutaan tyytymään 20–30 auringonpaistetuntiin kuukaudessa, Lapissa huomattavasti vähempään. Keskimäärin Suomessa on aurinkoisinta lounaisilla meri- ja rannikkoalueilla, missä aurinko paistaa noin 1 900 tuntia vuodessa. Auringonpaistetuntien määrä vähenee, kun siirrytään sisämaahan ja pohjoiseen päin. Vähiten auringonpaistetta saadaan Itä-Lapissa, noin 1 300 tuntia vuodessa.

Aurinkoenergian tuotantoon Suomessa on erinomaiset olosuhteet lähinnä kesäkuukausina, kun aurinko paistaa pitkään korkealta ja pilvettömältä taivaalta. Toinen otollinen aika on kevättalvella, mikäli maassa on lunta. Tämä johtuu erityisesti kahdesta asiasta. Ensinnäkin pystysuoralle pinnalle tuleva auringonsäteily kasvaa Suomessa tehtyjen tutkimusten mukaan noin 20–30 prosenttia lumipinnan ansiosta verrattuna lumettomaan tilanteeseen. Toinen syy on se, että aurinkopaneelien hyötysuhde on parhaimmillaan alhaisissa lämpötiloissa. Suomessa myös ilma on erityisen puhdasta verrattuna moniin muihin maihin.

Periaatteessa Etelä-Suomessa vuotuiset auringonpaistetunnit ovat suhteellisen samalla tasolla kuin Pohjois-Saksassa, ja Saksaa pidetään maailmalla aurinkosähkötuotannon suurvaltana. Suurimpana erona Suomen ja eteläisempien alueiden välillä on se, että vuoden sisäinen vaihtelu auringonpaistetunneissa on Suomessa suurempaa. Äärimmäisenä esimerkkinä tästä on päiväntasaajan alueet, joilla aurinko paistaa suuren osan päivästä lähellä lakipistettään ja päivän pituus on ympäri vuoden käytännössä sama.

Elite Älyenergia sijoittaa uusiutuvaan energiaan

Elite Alfred Berg tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa aurinkoenergiaan sekä Suomessa että eteläisemmillä alueilla. Elite Älyenergia I Ky -rahasto on yksityissijoittajille suunnattu uusiutuvan energian kohteisiin sijoittava rahasto, joka on sijoittanut Espanjaan Kanariansaarille rakennettaviin aurinkovoimaloihin sekä Suomessa kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen tähtääviin hankkeisiin.

Elite Älyenergia -rahastossa tutkitaan parhaillaan myös muita mahdollisia aurinkoenergian tuotantoon soveltuvia kohteita maailmalla sekä geotermistä energiaa potentiaalisena sijoituskohteena. Rahasto ottaa vastaan sijoituksia vielä 31.3.2018 asti, minkä jälkeen se suljetaan uusilta sijoituksilta.

Lue myös:

Miksi Warren Buffett sijoittaa uusiutuvaan energiaan?

Miltä näyttää puhtaan energian tulevaisuus Euroopassa?

Uusiutuva energia on tuottava sijoitus

Tutustu myös rahastojemme lakisääteisiin materiaaleihin.

Toni Iivonen
Johtaja, rahoituspalvelut
Elite Varainhoito Oyj