Vastuullisuus ulottuu myös kiinteistösijoittamiseen


Elite Alfred Berg Vuokratuoton uusin sijoituskohde, Kuopion Portti, valmistui tammikuun lopussa. Koko korttelille on tarkoitus hakea kansainvälisesti arvostettua LEED-ympäristösertifikaattia.

Kuopion Portti koostuu toimisto- ja pysäköintirakennuksista. Kiinteistön toimistokäyttäjiä ovat Kesko ja Sweco, ja pysäköintitiloja operoi Europark. Kuopion Portti sijaitsee keskustassa rautatieaseman vieressä, ja hankkeen myötä keskustaan on pitkästä aikaa syntynyt suuri määrä uutta toimistotilaa.

Kuopion Portti talvi-

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) -sertifikaatti on maailman käytetyin kansainvälinen rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä. Sertifiointi perustuu riippumattomaan arviointiin kohteen ympäristöominaisuuksista ja sen myöntää yhdysvaltalainen GBCI-järjestö (Green Building Certification Inc.).

Kuopion Portin korttelille haettava LEED-ympäristösertifikaatti edellyttää, että rakennuksen suunnittelussa on huomioitu riittävästi energiankulutuksen, luonnonvarojen säästämisen sekä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmia. Kohteen lämmitys on toteutettu maalämmöllä ja energiaa tuotetaan lisäksi aurinkovoimalla. Pysäköintilaitoksessa on asukkaille ja kohteessa asioiville sähköautojen latauspisteet.

Keskustassa sijaitseva kohde vähentää myös asiointiliikenteen tarvetta, kun palvelut keskittyvät yhteen kortteliin. Kohteen toteuttaja Rakennusliike Lapti rakentaa kortteliin toimistojen lisäksi päiväkodin, hoivatiloja, kaupan palveluita ja asuntoja.

Suomessa on vasta noin 200 LEED-sertifioitua rakennusta. Moni kiinteistösijoittaja arvostaa vastuullisesti toteutettuja sijoituskohteita. Oletamme, että vastuullisuus näkyy tulevaisuudessa kiinteistösijoituksen keskimääräistä parempana tuottona.

Jaakko Ristola
Johtaja, kiinteistövarainhoito
Elite Alfred Berg