Vastuullisuus ei ole hyväntekeväisyyttä
Valitettavan monien käsitys tuottavasta sijoittamisesta on ”pelaaminen” nousevilla ja laskevilla pörssikursseilla neljännesvuosittain julkaistavien tulosten mukaan. Taitavimmat ja vaikutusvaltaisimmat osaavat jopa keikuttaa kursseja ja vetää välistä.
Tähän peliin sopii melko huonosti ajatus vastuullisuudesta. Ohjaatko rahojasi, vaikka niitä vähäisiäkin, siihen suuntaan, että maailman kehitys pysyisi mahdollisimman hyvässä tasapainossa?
Olet vastuullisen sijoittamisen kannattaja heti, kun ryhdyt miettimään hiilijalanjälkeäsi. Pohdit hybridi- tai sähköauton hankintaa. Mietit kertakäyttötuotteiden järkevyyttä tai nopeasti muuttuvan muodin perässä juoksemista. Jotain muutakin pitäisi tehdä kuin jättää ostamatta kaupan muovikassi.
Mutta mitä yhteyttä yllä olevalla listalla on tuottavan sijoitustoiminnan kanssa? Voittajia ovat ne toimijat, jotka ovat kasvavia ja elinvoimaisia vielä useiden vuosineljännesten jälkeen. Vastuullisessa sijoittamisessa rahasi ruokkivat vastuullista toimintaa heti ja pitkälle tulevaisuuteen sijoitettuna vastuullisiin osakkeisiin tai rahastoihin.
Megatrendit ennustavat tulevaa
Viime vuotisen World Economic Forumin listaamat megatrendit ilmastonmuutos, globalisaatio, digitalisaatio, politiikan polarisaatio ja väestön ikärakenteen muutokset vaikuttavat meidän jokaisen tulevaisuuteen jollain tavalla.
Megatrendit synnyttävät laajoja liikehdintöjä esimerkiksi ihmisten liikenne- ja energiaratkaisuissa tai suhtautumisessa muoviin ja sen haitallisuuteen. Megatrendit siis ennustavat, mihin maailma on menossa, mistä löytyy taloudellisia mahdollisuuksia vastuulliselle sijoittajalle ja mitä riskejä tulisi välttää – vastuullinen sijoittaja hyötyy aina megatrendeistä.
Otetaanpa esimerkiksi ilmastonmuutos. Pelkästään vuoteen 2030 ulottuvien tavoitteiden saavuttamiseksi Euroopassa tarvitaan vuosittain 200 miljardin euron lisäinvestointeja energiatehokkuuden parantamiseen, vähähiiliseen liikenteeseen ja puhtaan energian tuotantoon. Summa on lähes nelinkertainen verrattuna Suomen valtion vuosibudjettiin, joka on noin 55 miljardia euroa. Tällaista investointivajetta ei kyetä kattamaan julkisin varoin, jolloin yksityiselle sijoittajalle tarjoutuu mahdollisuus olla mukana maailmanlaajuisen megatrendin synnyttämässä kasvussa.
Paremmat tuotot ohjaavat toimimaan vastuullisesti
Vastuullisuus sanana pitää ymmärtää oikein. Rahoille pitää saada tuottoa, kun puhutaan sijoittamisesta, eikä kyseessä ole hyväntekeväisyys.
Myöskään yritykset eivät panosta vastuullisuuteen hyvää hyvyyttään, vaan paremmat tuotot ohjaavat niitä toimimaan vastuullisesti. Teknologinen kehitys ja megatrendit kiihdyttävät muutosta kohti kestävämpää kehitystä lähes jokaisella toimialalla.
Energiatuotannon tekniikat kehittyvät vauhdilla ja vastuullinen sijoittaja voi löytää hyviä tuottokohteita uusiutuvan energian hankkeista. Esimerkiksi aurinkoenergiasta on monessa tapauksessa tullut kustannustehokkain energiantuotantomuoto. Energia-alan nopea muutos on johtanut muun muassa siihen, että Intia on perunut miljardi-investoinnit hiilivoimaan ja korvannut ne aurinkoenergialla.
Selluteollisuutta ei ole perinteisesti mielletty vastuullisen sijoittajan ratkaisuksi. Uusien tekniikoiden avulla on kuitenkin pystytty kehittämään materiaaleja, joilla muovi ja puuvilla voidaan korvata sellulla. Tämä avaa kotimaiselle selluteollisuudelle aivan uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia monella toimialalla.
Ylen haastattelussa virolainen muotisuunnittelija ja ympäristöaktivisti Reet Aus esittää hätkähdyttävän ajatuskuvion: muotiteollisuuden muuttaminen ympäristöystävälliseksi vaatisi vain kourallisen ihmisiä. On kaksi vaihtoehtoa. Joko muutamme tapamme tai muotiteollisuus romahtaa täysin. Muotibisnes näet saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Maailman muotibisnestä pyörittää noin kymmenen isoa konsernia. Ei olisi kovin suuri joukko, joka voisi päätöksellään viedä muotibisneksen kestävän kehityksen raiteille.
Vai olisiko meidän aivan tavallisten ihmisten tehtävä kiihdyttää muutosta toimimalla oikein sekä kuluttajina että sijoittajina?
Lue myös Vastuullinen sijoittaminen kannattaa myös taloudellisesti
#hyvänjarahantasapaino
Markku Aittola
Markkinointi- ja viestintäjohtaja
Elite Alfred Berg