Vastuullinen sijoittaminen – totta vai tarua?


Olemme viimeisten kuukausien aikana kirjoittaneet useamman artikkelin vastuullisesta sijoittamisesta. Vastaanotto tuntuu jakavan mielipiteitä ja heijastavan nykyistä keskustelukulttuuria, jossa ääripäät kärjistyvät varsinkin sosiaalisessa mediassa. Osa lukijoista komppaa vahvasti ja pitää kriittisiä mielipiteitä esittäviä ihmisiä ympäristöstä piittaamattomina ja vastuuttomina. Vastapuolella koko touhua pidetään huijauksena tai ympäristöihmisten idealismina.

Uskomme kuitenkin vahvasti ihmisten kykyyn erottaa fakta fiktiosta, joten tällä kertaa esittelemme kahden edustamamme vastuullisen rahaston toteutuneet tuotot sekä yhden rahaston sijoituskohteista. Jokainen voi itse päätellä, onko kyseessä pelkkä toiveajattelu vai tuottoisa tapa vaikuttaa positiivisesti yhteiseen tulevaisuuteemme.

Tuotto on ensisijainen tavoite sijoitustoiminnassa

Vastuullinen sijoittaminen ei ole hyväntekeväisyyttä ja sijoitustoiminnan ensisijainen tavoite on taloudellinen tuotto. Vaikka historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta, hyvän tuoton perusteella voidaan päätellä, että rahaston sijoitusstrategia on toiminut – ainakin tähän päivään saakka.

Peruutuspeiliin katsomalla voidaan todeta, että suurimman omistajamme BNP Paribas'n ympäristörahastot Climate Impact ja Aqua ovat tarjonneet sijoittajilleen vallan kelvolliset tuotot. Molemmat rahastot tuottivat vuonna 2019 yli 35 %. Myös pidemmällä aikavälillä rahastot ovat pärjänneet erittäin hyvin ja peitonneet omat vertailuindeksinsä. Alta löydät tarkempaa tietoa molempien rahastojen tuottohistoriasta.

Tuottohistoria BNP Paribas Climate Impact 31.1.2015 – 31.1.2020

bnp paribas climate impact-tuottohistoria-2015-2019-600-300
Tuottohistoria 1

Lähteet: Bloomberg, EAB Varainhoito

Tuottohistoria BNP Paribas Aqua 16.7.2015 – 31.1.2020

bnp paribas aqua-tuottohistoria-2015-2019-600-300
Tuottohistoria 2

Lähteet: Bloomberg, EAB Varainhoito

Mihin varat sijoitetaan

Climate Impactin ja Aquan salkunhoitajana toimii brittiläinen Impax Asset Management, joka on vuodesta 1998 lähtien erikoistunut ympäristöalan sijoittamiseen sekä kehittänyt oman metodologiansa sijoitusten ympäristövaikutusten mittaamiseksi.

Impax on valinnut Climate Impact -rahastoon 51 yritystä, jotka muun muassa kehittävät teknologioita uusiutuviin energialähteisiin, jätteiden käsittelyyn ja uudelleenkäyttöön, maatalouden tehostamiseen tai energian ja vedenkäytön vähentämiseen.

Aqua-rahastossa on puolestaan 52 yritystä, jotka pyrkivät ratkaisemaan globaaleja vesihuoltoon liittyviä kysymyksiä. Yritykset esimerkiksi toimittavat vesihuollon infrastruktuuria, käsittelevät ja puhdistavat jätevettä tai kehittävät uusia, vettä säästäviä teknologioita.

Aquan seitsemänneksi suurin sijoituskohde on hollantilainen teknologiayritys Aalberts (www.aalberts.com), joka työllistää yli 16 000 henkilöä ja jonka liikevaihto oli vuonna 2018 noin 2,76 miljardia euroa. Tämän kokoluokan yritys on toki monessa mukana, mutta seuraavassa on muutama konkreettinen esimerkki, joiden kautta Aalberts vaikuttaa positiivisesti yhteiseen tulevaisuuteemme:

  • Yritys on kehittänyt kotitalouksille FlexTherm Eco -lämpövaraimen, jonka sisältämä materiaali pystyy sekä sitomaan että vapauttamaan suuria määriä lämpöenergiaa. Varain säilöö esimerkiksi aurinkopaneeleilla tuotetun energian ja vapauttaa sen myöhemmin, kun kiinteistössä tarvitaan lämmintä vettä.

  • Airfix-säiliö puolestaan ottaa talteen lämminvesivaraajan ylivuotoventtiilin kautta poistuvan veden ja palauttaa sen myöhemmin takaisin lämminvesijärjestelmään. Säiliön avulla yksittäisessä kotitaloudessa säästetään keskimäärin 1 200 litraa lämmintä vettä vuosittain.

  • Aalberts on myös vahvasti mukana kevyiden ja kestävien metallien kehitystyössä. Yrityksen kevyiden magnesiumseosten avulla voidaan esimerkiksi pienentää lentokoneiden painoa ja siten vähentää lentämisen aiheuttamia päästöjä.

Päätös on sinun

Arvoisa lukija, nyt on sinun vuorosi tehdä johtopäätökset: onko kyseessä toiveajattelu siitä, että vastuullisella sijoittamisella voisi edistää ympäristönsuojelua, vai onko vastuullinen sijoittaminen tuottoisa tapa vaikuttaa positiivisesti yhteiseen tulevaisuuteemme. Mikäli kallistuit jälkimmäisen kannalle, varaa asiakaspalvelustamme aika tarkemmalle keskustelulle tai aloita vastuullinen sijoittaminen verkkopalvelussamme jo tänään.

Tutustu BNP Paribas Climate Impact -rahastoon verkkopalvelussa.

Tutustu BNP Paribas Aqua -rahastoon verkkopalvelussa.

Markku Aittola
Markkinointi- ja viestintäjohtaja
Elite Alfred Berg


#hyvänjarahantasapaino


Tämä artikkeli ei ole kehotus ryhtyä rahoitusvälineitä koskeviin liiketoimiin eikä tämä artikkeli ole sijoituspalvelulain mukaista sijoitustutkimusta. Artikkelia laadittaessa on pyritty varmentamaan siinä käytettyjen tietojen oikeellisuus. Elite Alfred Berg ei vastaa artikkelin sisältämien tietojen mahdollisista virheistä tai puutteista. Kaikki immateriaalioikeudet tähän artikkeliin kuuluvat Elite Alfred Bergille, ellei muuta ole erikseen mainittu.

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme