Uusiutuva energia yhdistää Elite Alfred Bergiä ja loviisalaista Kyösti Kokkoa


Uusiutuva energia on kiinnostanut loviisalaista Kyösti Kokkoa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Vastuullista sijoittamista hän pitää järkevänä suuntauksena, sillä siihen raha yhä enenevissä määrin markkinoilla hakeutuu. Omaa varallisuuttaan Kokko on sijoittanut muun muassa kiinteistöihin.

Kyösti Kokolla on uusiutuvasta energiasta myös omakohtaista kokemusta. Muutama vuosi sitten hän rakensi Loviisaan vapaa-ajan huvilan, jossa hyödynnetään aurinko- ja tuulivoimaa. Huvilalla ei ole ollenkaan tavallista sähköliittymää.

”Verkkosähkön ottaminen tontille olisi ollut kallis investointi. Pienemmällä kustannuksella sai tehtyä sähköt aurinkoenergialla”, Kokko kertoo.

Huvilalla on 19 nimellisteholtaan viiden kilowatin aurinkopaneelia, jotka on sijoitettu katolle ja julkisivuille. Paneeleita voi säätää eri kulmiin riippuen siitä, kerätäänkö niillä hajavaloa pilvisellä säällä vai otetaanko hyöty suorasta auringonpaisteesta.

Kokko-kattopaneelit

Aurinkopaneelit on sijoitettu rakennuksen katolle ja julkisivuille.

Aurinkopaneelien ja lämmönkeräimien lisäksi rakennuksessa on pieni tuuligeneraattori, josta on apua varsinkin loppuvuodesta, jolloin valo on minimissä, mutta yleensä tuulee. Myös pienitehoisella generaattorilla saadaan riittävästi ylläpitovirtaa.

”Kaikki ylimääräinen sähkö, joka ei mahdu akkuihin tai mene suoraan käyttöön, ohjataan automaation avulla viiden kuution varaajan vastuksille, joista taloon saadaan lämpö ja pesutiloihin lämmin käyttövesi”, Kokko sanoo.

Kivitalo jäähtyy hitaasti

Kokon vapaa-ajan huvila on Lammin kivitalo, joka on lämmön säätelynsä ansiosta ihanteellinen lähtökohta uusiutuvan energian käytölle.

”Syksyllä talo jäähtyy hyvin hitaasti. Lämminvesivaraajan lämmöneristys on moninkertainen verrattuna normaaliin varaajaan, eristettä on noin puolimetriä varaajan ympärillä. Näin varaajasta saadaan termos, joka parhaimmillaan pitää lämmön jopa kaksi kuukautta”, Kokko selittää.

Talossa on painovoimainen ilmanvaihto, mikä kuluttaa energiaa koneellista ilmanvaihtoa vähemmän. Varalämmönlähteenä toimii vesikiertoinen puuhella.

Kyösti Kokko tarjoaa mielellään vinkkejä energiatehokkaan talon rakentajille.
”Eniten energiaa vievät toiminnot, kuten pyykinpesu, kannattaa suorittaa päivällä, jolloin auringosta saatava teho on parhaimmillaan. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota aurinkopaneeleiden suuntaukseen ja sijoitteluun sekä energian talteenottoon.”

Hyvän energian keräysjärjestelmän hinta ei ole Kokon mielestä paha. Toimivan järjestelmän saa noin 10 000 eurolla.

Uusiutuvan energian hyödyntämisen lisäksi vastuullisuus näkyy muutenkin Kokon elämässä. Hänen ensimmäinen, vuonna 1985 hankittu lämpökompostori on edelleen käytössä. Perheessä myös suositaan kierrättämistä ja vältetään turhaa kuluttamista.

Vastuullista ja luotettavaa varainhoitoa

Elite Alfred Berg on sijoittanut jo useita vuosia sekä asiakkaidensa että omia varojaan uusiutuvan energian tuotantoon. Tällä hetkellä yhtiön merkittävimmät sijoitukset ovat aurinkovoimassa Intiassa ja Espanjassa. Tulevaisuudessa tavoitteena on moninkertaistaa sijoitukset uusiutuvan energian tuotantoon, sillä se tarjoaa positiivisen vaikutuksen lisäksi myös hyvää ja ennustettavaa tuottoa.

Ennen kuin Kyösti Kokko ryhtyi Elite Alfred Bergin asiakkaaksi, hän pohti tarkkaan erilaisia sijoittamisen vaihtoehtoja. Sijoitustoimintaa voisi tehdä itse tai hakea ammattilainen avuksi.

”Kiinteistösijoittaminen oli minulle tuttua, mutta arvopaperisijoittamisen halusin uskoa ammattilaiselle. Henkilökohtainen tapaaminen pankkiirin kanssa ratkaisi päätöksen tulla Elite Alfred Bergin asiakkaaksi. Pankkiirin ammattitaito ja luottamuksen herättäminen olivat avainasemassa kilpailutuksessa eri toimijoiden välillä”, Kokko sanoo.

Myös Elite Alfred Bergin historia ja arvostus olivat tekijöitä, jotka auttoivat häntä päätöksen teossa.

Kyösti Kokko on ollut erittäin tyytyväinen Elite Alfred Bergiin.
”Pankkiiri on antanut tietoa riittävästi ja ammattitaitoisesti. Tapaamiset ovat olleet henkilökohtaisia ja niitä on ollut riittävin väliajoin. Ei olla lupailtu liikoja, vaan tavoitteet ovat olleet realistisia”, Kokko luettelee kokemuksiaan.

Tärkeintä hänelle on kuitenkin luottamuksellinen suhde asiakkaan ja varainhoitajan välillä.
”Painotan luottamuksen tärkeyttä sijoitustoiminnassa ja muissakin asioissa. Sen on oltava 100-prosenttista puolin ja toisin, jotta yhteistyö toimii.”

Voisiko Kokko suositella Elite Alfred Bergiä myös muille?
”Olen jo suositellut”, Kokko sanoo ja nauraa.

Heidi Jääskeläinen

Heidi Jääskeläinen
Viestintäpäällikkö
Elite Alfred Berg