2021-12-13 - Sääntely ja verotus

Uusi vuosi, uudet kujeet – Ajankohtaista verotuksesta 2022


Uusi vuosi tuo tullessaan muutoksia ja muuta ajankohtaista pohdittavaa yksityishenkilöiden verotukseen. Alla on muutamia nostoja asioista, jotka voivat mietityttää tällä hetkellä. Tarvittaessa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen.

Laskin-verotus-1200-628

Tarkista vuoden 2021 ennakkoverot ja vuoden 2022 ennakonpidätys

Kun joulukinkut on syöty, henkilöasiakkaan kannattaa alkaa ennakollisesti pohtia, miltä vuosien 2021 ja 2022 verotus näyttää. Olenko maksanut liikaa veroja vuonna 2021 tai odottavatko mätkyt kesällä? Maksanko ansiotuloistani aivan liian suurta tai pientä ennakonpidätystä vuonna 2022? Pieni tulojen ennakointi voi parhaimmillaan vapauttaa varoja muuhun kuin verojen maksamiseen tai ehkäistä suuria jäännösveroja tulevaisuudessa.

Vielä ehdit suunnitella vuoden 2021 luovutusvoittoja ja -tappioita

Jos et ole tänä vuonna myynyt arvopapereita ollenkaan, kannattaa tutkia, olisiko pienen voitollisen myynnin tekeminen mahdollista. Mikäli arvopapereiden luovutushinnat ovat verovuonna enintään 1 000 euroa, luovutusvoitosta ei synny veroseuraamuksia. Omaisuuden luovutuksesta syntyneet tappiot ovat vähennyskelpoisia pääomatuloista luovutustappion syntymisvuonna ja viiden sitä seuraavan vuoden ajan. Uusimmalta verotuspäätökseltä kannattaa tarkistaa, onko vuonna 2021 vanhentumassa aikaisempia luovutustappioita. Jos on, kannattaa tutkia, pystyisitkö hyödyntämään tappion esimerkiksi myymällä arvopapereita, joissa on arvonnousua.

Kotitalousvähennys ja asuntolainan korkovähennykset muuttuvat 2022

Vuonna 2022 asuntolainan korkovähennys laskee kymmenestä prosentista viiteen prosenttiin. Lisäksi eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen kotitalousvähennykseen liittyvistä muutoksista, joita aletaan soveltaa vuodelta 2022 toimitettavassa verotuksessa. Kotitalousvähennystä korotetaan kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön sekä öljylämmityksestä luopumista koskevien remonttien osalta. Uusi vähennys on 60 % työn osuudesta tai 30 % maksetusta palkasta ja henkilösivukulut (nykyinen vähennys on 40 % tai 15 %).

Autamme yksityishenkilöitä ja yrityksiä monipuolisesti verotukseen liittyvissä asioissa.

Milena Pohjola
Asiantuntija, vero- ja omistajan palvelut, KTM
PreLex Oy
050 563 7680
milena.pohjola@prelex.fi


Kirjoittaja on toiminut henkilöasiakkaiden tuloverotuksen asiantuntijana usean vuoden ajan.