Toimitilojen vuokraamisessa onnistuu, kun kuuntelee vuokralaisten toiveita


Sinimäki on toimistokiinteistöjen osalta yksi vaikeimmin vuokrattavia alueita Espoossa. Toimitilojen vuokraaminen ei ole kuitenkaan vaikeaa – edes Sinimäessä – jos tiloja kehitetään suunnitelmallisesti ja vuokralaisten toiveita kuunnellen.

Sinihelmi 1200-628

Elite Alfred Bergin kiinteistökehitysrahasto Elite Finland Value Added Fund II Ky hankki Sinihelmi-nimisen kiinteistön Espoon Sinimäestä kesällä 2020.

”Kaupan yhteydessä tutkimme kiinteistön energiatehokkuushankkeen kannattavuutta ja tarpeellisuutta ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Sinihelmessä päätimme siirtyä maalämpöön ja luopua kaukolämmöstä, mikä vähentää kiinteistön hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Samassa yhteydessä pihalle rakennetaan sähköautojen latausjärjestelmä”, salkunhoitaja Harri Palosaari Elite Alfred Bergiltä kertoo.

Varsinaiset toimitilat remontoidaan yleensä vasta, kun ne on saatu vuokrattua, sillä muutostyöt tehdään vuokralaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Sinihelmessä on parasta aikaa käynnissä tai alkamassa useita tilaremontteja, koska tilat on vuokrattu täyteen.

Vielä kiinteistöä ostettaessa Sinihelmen vajaakäyttöaste eli tyhjien tilojen määrä suhteessa kaikkiin vuokrattaviin tiloihin oli merkittävä. Elite Alfred Berg onnistui kuitenkin vuokrauksessa hyvin. Päävuokralaiseksi saatiin toimistohotelliyritys VillageWorks. Muita vuokralaisia ovat muun muassa ravintola Samba Food, kuntosali Power Base sekä erilaisia hälytysjärjestelmiä tarjoava Verisure.

Espoo on VillageWorksille uusi aluevaltaus

Sinihelmen päävuokralainen VillageWorks vuokraa työtiloja eri kokoisille yrityksille joustavasti ja asiakkaidensa tarpeisiin räätälöidysti. Toimistojen ja jaettujen työtilojen lisäksi tarjolla on useita kokous- ja tapahtumatiloja eri puolilla pääkaupunkiseutua.

”VillageWorksin inspiraationa on toiminut ajatus yhteen puhaltavasta kyläyhteisöstä, jonka sisällä yhteisön jäsenet voivat jakaa ideoita, kokemuksia, ajatuksia ja verkostoja. Tätä ajatusta vaalien me VillageWorksillä haluamme tarjota jäsenillemme ainutlaatuisen alustan inspiroivaan ja hyvinvoivaan työyhteisöön”, VillageWorksin markkinoinnista vastaava Milla Mikkola kertoo.

Espoo on VillageWorksille uusi kaupunki ja uusi aluevaltaus.

”Olemme innoissamme saadessamme tarjota asiakkaille yhä enemmän valinnanvaraa ja mahdollisuuden työskennellä lähellä kotiaan tai esimerkiksi harrastuspaikkaansa – Sinihelmihän sijaitsee aivan Tapiolan golfkenttien vieressä. Meistä on myös hienoa päästä laajentamaan verkostojamme ja tutustumaan muihin kiinteistön vuokralaisiin”, Milla Mikkola sanoo.

Toimistohotelli sopii monenlaisille yrityksille aina yksityisyrittäjistä keskisuuriin organisaatioihin. Asiakkaita yhdistäviä tekijöitä ovat kiinnostus tutustua muihin yrityksiin ja yrittäjiin sekä halu ulkoistaa niin sanotut “tylsät”, mutta pakolliset palvelut luotettavalle ulkopuoliselle taholle. Esimerkiksi avaintenhallinta, verkkoyhteydet, sähköt ja muu toimistoinfra ovat asioita, joista ei toimistohotellin asiakkaana tarvitse murehtia. Myös vuokrasopimukset ovat hyvin joustavia ja voidaan sekä solmia että irtisanoa nopealla aikataululla.

Osta – kehitä – myy

Elite Alfred Bergin kiinteistökehitysrahastot sijoittavat vuokrakassavirtaa ja merkittävää kehityspotentiaalia tarjoaviin kiinteistöihin suurimmissa suomalaisissa kaupungeissa. Rahastojen arvon luonti perustuu kaavamuutoksiin, käyttötarkoitusten muutoksiin, vuokraamalla kehittämiseen ja kulujen optimointiin.

Sijoituskohteiden elinkaari etenee vaiheittain: 1) osta, 2) kehitä ja 3) myy. Ostovaiheessa tutkitaan ja vertaillaan potentiaalisia kiinteistöjä, jotka sopivat kyseisen kiinteistökehitysrahaston sijoitusstrategiaan. Ostovaiheessa kohteelle laaditaan myös alustava kehityssuunnitelma sekä myyntiaikataulu. Kehityshankkeissa käytetään apuna eri alojen asiantuntijoita, kuten insinöörejä ja arkkitehtejä.

”Kehittäminen voi olla eri kohteissa täysin erityyppistä. Lähtökohtana on aina miettiä avoimin mielin, miten kiinteistöä ja siitä saatavia tuottoja voidaan parantaa. Kun sijoituskohde on ostettu järkevällä hinnalla ja sen kehittämisessä on parannettu nettovuokratuottoja ylläpitokuluja laskemalla tai vuokrausta tehostamalla, on myyminen oikeastaan se nopein ja helpoin työvaihe”, Harri Palosaari summaa.

Heidi Jääskeläinen, viestintäpäällikkö, Elite Alfred Berg

Heidi Jääskeläinen
Viestintäpäällikkö
Elite Alfred Berg

Elite Alfred Bergin kolmas kiinteistökehitysrahasto, EAB Value Added Fund III Ky, jatkaa samaa menestyksekästä sijoitusstrategiaa.