Oletko ajatellut hybridi- tai sähköauton hankintaa ympäristösyistä?


Maailman autokanta on hyvää vauhtia muuttumassa sähköiseksi. Sähköauto tuottaa vähemmän fossiilipäästöjä kuin polttomoottoriauto, mutta millainen ilmastovaikutus sähköautolla on, kun otetaan huomioon sen tuotannon aiheuttamat päästöt?

Kun vertaillaan polttomoottoriauton ja sähköauton hiilidioksidipäästöjä, on myös autojen valmistuksessa syntyvät päästöt otettava huomioon. Sähköauton valmistaminen vie kolmanneksen enemmän energiaa kuin tavallisen auton valmistaminen.

Toinen tärkeä asia on sähköautossa käytettävän energian tuotantomuoto. Sähköauto, joka ladataan fossiilisilla polttoaineilla tuotetulla sähköllä, voi tuottaa jopa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin bensiiniä niukasti hörppivä polttomoottoriauto.

Sähköauto keulii edelle kolmen vuoden jälkeen

Sähköauto saapuu tehtaalta suurempi päästökuorma niskassaan. Ero tasoittuu, kun auton ajokilometrit lisääntyvät. Suomen ilmastopaneelin laskurin mukaan keskimääräisillä ajokilometreillä (14 000 km/vuosi) menee kolme vuotta, kunnes sähköauton tuottamat päästöt alittavat polttomoottoriauton vastaavat.

Havainnollistetaan tätä pienimuotoisella numeroiden pyörittelyllä: Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on noin 10 000 kg vuodessa. Sähköauton tuotannossa päästöjä syntyy noin 12 000 kg, tavallisen auton tuotannossa 8 000 kg. Sähköautolla saa ajella 7 vuotta ennen kuin saat vähennettyä hiilijalanjälkeäsi vuoden kulutuksen verran.

Samaan 10 000 kg päästövähennykseen on olemassa helpompiakin keinoja. Esimerkiksi sijoittamalla vastuulliseen ilmastorahastoon 10 000 euroa neutraloit vuotuisen hiilijalanjälkesi heti ja teet vielä reilusti rahaa siinä sivussa.

Entä millainen sähköauto on sijoituksena?

Tuliterään sähköautoon saa helposti kulutettua 35 000 euroa. Auto alkaa menettää arvoaan heti liikkeestä huristelun jälkeen.

Viiden vuoden päästä jälleenmyyntiarvoa on enää reilu puolet auton alkuperäisestä hinnasta eli suunnilleen 18 000 euroa. Tässä vaiheessa olet kuluttanut rahaa 17 000 euroa ja pienentänyt hiilipäästöjäsi tavallisen auton käyttöön verrattuna 7 000 kg. Ilmasto nyökkää hyväksyvästi kiitoksena toimistasi, mutta rahaa on palanut varsin leveä summa.

Fiksumpi vaihtoehto olisi sijoittaa 10 000 euroa ilmastoystävälliseen rahastoon. Viiden vuoden kuluttua sinulla olisi 8 prosentin vuosittaisella tuotolla noin 15 000 euroa* ja olisit neutraloinut 10 000 kilon edestä hiilidioksidipäästöjäsi joka vuosi – eli yhteensä 50 000 kiloa**. Ilmasto kumartaa kiitollisena ja lompakkosi voi huomattavasti paksummin.

Tutustu ympäristölaskuriin. Näet sijoituksesi ympäristövaikutukset ja tuoton.

#hyvänjarahantasapaino

Markku Aittola
Markkinointi- ja viestintäjohtaja
Elite Alfred Berg* Perustuu BNP Paribas Climate Impact -rahaston tuotto-odotukseen, joka ei ole tae tulevasta tuotosta
** Sitra: Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki 10 300 kg/vuosi