Muista tarkistaa uusi verotuspäätöksesi


Verohallinto saa merkittävän osan veroilmoituksella ilmoitettavista tiedoista muualta kuin verovelvolliselta itseltään. Suurin osa kerätyistä tiedoista näkyy jo kevään veroilmoituksessa, mutta Verohallinto voi saada verotukseesi vaikuttavia myöhästyneitä tai korjattuja tietoja myös kevään jälkeen. Tästä syystä voit saada syksyllä uuden verotuspäätöksen.

Uusi veropäätös lähetetään myös, mikäli Verohallinto on saanut muualta, esimerkiksi muiden maiden veroviranomaisilta, lisätietoja verotuksestasi tai olet maksanut ennakontäydennystä tai jäännösveroa huhti-syyskuun välisenä aikana.

Jos täydensit veroilmoitustasi keväällä, mutta Verohallinto hylkäsi kaikki esittämäsi vähennysvaatimukset, ei uutta verotuspäätöstä lähetetä. Tällöin verotuksessasi ei Verohallinnon näkemyksen mukaan ole tapahtunut mitään muutosta.

Vertaa tietoja kevään verotuspäätökseen ja tekemiisi muutoksiin

Tarkista uudesta verotuspäätöksestä, onko keväällä tekemäsi muutokset hyväksytty. Tarkista myös mahdolliset uudet tiedot. Lisäksi on syytä tarkistaa, että tilinumero mahdollista veronpalautusta varten on oikein.

Verotuspäätöksessä ei lue suoraan, onko ilmoittamasi vähennys tai muutos hyväksytty vai ei. Löydät vastauksen tutkimalla verotuspäätöksen lukuja. Jos esimerkiksi täydensit esitäytettyä veroilmoitusta korjaamalla luovutusvoiton määrää pienemmäksi, mutta uudessa verotuspäätöksessä luovutusvoiton määrä ei ole muuttunut, ilmoittamaasi vähennystä ei ole hyväksytty.

Helpoin tapa tarkistaa uusi verotuspäätös, on ottaa esiin keväällä saapunut esitäytetty veroilmoitus sekä siihen tekemäsi mahdolliset täydennykset. Tietoja vertaamalla verotuspäätöksen tarkistus käy kätevästi.

Viimeisimmäksi saapuneen verotuspäätöksen perusteella sinulle joko maksetaan veronpalautusta tai sinut velvoitetaan maksamaan jäännösveroa. Mikäli verotuspäätös ei ole muuttunut, keväällä tullut verotuspäätös ja sen perusteella määrätyt veronpalautukset tai jäännösverojen maksut jäävät voimaan.

Virhe verotuspäätöksessä

Mikäli uudesta verotuspäätöksestä löytyy mielestäsi selkeä virhe, ole tarvittaessa yhteydessä Verohallintoon. Verotus valmistuu verovuoden 2017 osalta 31.10.2018. Tähän takarajaan mennessä Verohallinto voi vielä tutkia esittämiäsi korjauksia. Jos Verohallinto ei yhteydenotoistasi huolimatta suostu muuttamaan verotuspäätöstäsi, voi virheelliseen verotuspäätökseen hakea muutosta laatimalla kirjallisen oikaisuvaatimuksen verotuksen oikaisulautakunnalle. Oikaisuvaatimus on tehtävä myös, mikäli et muistanut vaatia jotain vähennystä ennen verotuksen valmistumista. Vuoden 2017 verotuksen osalta oikaisuvaatimus tulee tehdä viimeistään vuoden 2020 loppuun mennessä.

Elite Alfred Bergin asiantuntijat yhteistyössä Premium Groupin kanssa auttavat sinua kaikissa henkilökohtaiseen verotukseesi liittyvissä kysymyksissä. Turvautumalla asiantuntijan apuun säästät aikaa, vältyt turhilta riskeiltä ja varmistat, että maksat veroja vain siitä määrästä, josta niitä kuuluu maksaa. Kysy lisää asiantuntijoiltamme.

Teemu Pieviläinen
Senior Legal Counsel