2018-10-11 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakommentti liittyen USA:n osakemarkkinoiden laskuun


USA:n osakemarkkinoilla nähtiin eilen merkittävin laskupäivä sitten viime helmikuun. Voimakkaimmin putosivat teknologiaosakkeet, kun toimialan kehitystä kuvaava Nasdaq-indeksi laski yli 4 %. Myös S&P 500- ja Dow Jones -indeksit laskivat selvästi päätyen yli 3 % miinukselle. Syinä pudotukselle lienevät pelot korkojen noususta sekä USA:n ja Kiinan välisen kauppasotakiistan syvenemisestä. Sijoittajia myös mietityttää, näkyykö käynnissä oleva kauppasota jo tuloksissa? Jonkinasteinen korjausliike pitkään nousseessa osakemarkkinassa on tosin ollut odotuksissa, mutta yksiselitteinen laukaisija tämänkertaisessa liikkeessä ei ole ihan selviö. Parin viikon takainen USA:n korkopäätös ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä, mutta Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin viestit siitä, että korkojen ”normaalia” talouden tilaan sopivaa tasoa ei ole vielä saavutettu, sai Yhdysvaltojen 10 vuoden koron nousemaan yli 3 % tason. Presidentti Donald Trump on jo useaan kertaan kritisoinut Fedin toimia liian aggressiivisiksi ja puhunut matalamman korkotason puolesta tässä markkinatilanteessa.

Myyntiaalto ruokki itseään, kun sijoittajat pyrkivät kotiuttamaan jo aikaisemmin saavutettuja voittoja. Negatiivinen tunnelma tarttui myös korkoihin, jotka nekin kääntyivät laskuun. USA:n markkinoiden heiluntaa ja hermostuneisuutta kuvaava VIX-volatiliteetti-indeksi nousi selvästi päätyen lähes 23 %:iin. Negatiivisuus tarttui myös Aasian markkinoille, jotka tänä aamuna olivat reilusti miinuksella. Vaikka kauppakiistat ovat yhä selvittämättä, USA:n talous on vakaalla pohjalla eikä yritysten tulosennusteissa ole tapahtunut toistaiseksi merkittäviä muutoksia negatiivisempaan suuntaan.

Emme siis näe syytä muuttaa nykyistä näkemystämme siitä, että osakkeet ovat edelleen varteenotettavin omaisuuslaji tuottoa haettaessa. Markkinaheilahtelut kuuluvat sijoittamiseen ja pitää muistaa, että laskupäivät tuovat usein myös hyviä ostomahdollisuuksia. Luonnollisesti seuraamme tiivisti markkinoiden kehitystä ja teemme tarvittaessa toimenpiteitä sijoitusten turvaamiseksi. Myyntipaine voi helpottaa ja markkina palautua ostajien todetessa korjausliikkeen riittävän ostopäätökseen. Tuloskausi Yhdysvalloissa alkaa Alcoalla ja pankeilla ensi viikolla, ja tulokset näyttävät varmasti sijoittajille tuulen suunnan. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole tarvetta panikoida vaan maltillisesti seurata tilannetta.

Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Alfred Berg

Jukka Näätsaari
Sijoitusjohtaja
Elite Alfred Berg

Tämä materiaali ei ole kehotus ryhtyä rahoitusvälineitä koskeviin liiketoimiin, eikä Elite Alfred Berg vastaa toimenpiteistä, jotka on tehty tämän materiaalin perusteella.