2020-01-29 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakommentti 29.1.2020 liittyen koronaviruksen leviämiseen


Kurssien heilunta on palannut markkinoille sen jälkeen, kun Kiinasta alkanut koronaviruksen leviäminen on kiihtynyt maailmalla. Tätä kirjoittaessa on globaalisti vahvistettu noin 6 000 tartuntaa ja 132 kuolonuhria. Vaikka koronaviruksen kuolleisuus näyttää olevan MERS- ja SARS-virusta selvästi matalampi, tartuntojen määrä tulee mitä todennäköisin olemaan selvästi näitä korkeampi, sillä koronaviruksen itämisaika on pidempi (noin kaksi viikkoa) ja yleisen käsityksen mukaan taudin kantaja saattaa levittää taudin eteenpäin myös itämisaikana. Kiinan viranomaiset ovat ryhtyneet toimiin taudin leviämisen estämiseksi asettamalla 10 kaupunkia ja 30 miljoonaa ihmistä matkustuskieltoon. Kiinassa vietetään parhaillaan kiinalaista uutta vuotta ja matkustamisen rajoittamisella halutaan välttää pandemian syntyä.

Sijoitusmarkkinat ovat luonnollisesti huolissaan siitä, mitkä epidemian vaikutukset tulevat olemaan Kiinan talouskasvuun. Vajaa kaksi vuosikymmentä sitten sattunut SARS-epidemia, joka kesti noin 8 kuukautta (11/2002 – 07/2003), alensi Kiinan BKT:ta noin 1 %-yksikön ja Hong Kongin BKT:ta 2,5 %-yksikköä. Koronaviruksen aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia Kiinan talouteen on mielestämme vielä liian aikaista arvioida, mutta mikäli taudin leviäminen jatkuu, seuraukset todennäköisesti ovat SARS-epidemian vaikutuksia suuremmat. Erityisesti, koska palvelusektorin osuus Kiinan taloudesta on nykypäivänä selvästi suurempi kuin 20 vuotta sitten.

Vaikka emme usko kuluvan vuoden globaalin talouskasvun olevan vielä merkittävästi vaarassa, olemme päättäneet laskea salkkujemme tuottohakuisuutta siirtymällä osakepainoissa taktisesti neutraaliin vahvan osakemarkkinajakson jälkeen. Olemme kuitenkin valmiita taas lisäämään salkkujemme tuottohakuisuutta, mikäli riskit osoittautuvat turhiksi, sillä osakkeita tukevia elementtejä on edelleen runsaasti (merkkejä globaalin teollisuuden piristymisestä, keskuspankkien elvyttävän rahapolitiikan jatkuminen ja tuloskasvun jatkuminen globaalisti).

Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Alfred Berg


Toni Iivonen
Sijoitusjohtaja
Elite Alfred Berg