2017-05-10 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus toukokuu 2017


Rahastojen tuotto oli alkuvuonna erinomainen - karikoista luovittiin mallikkaasti

Sijoittajille huhtikuu oli hyvä kuukausi. Lähes kaikki osakemarkkinat sekä suuri osa korkomarkkinoista olivat plussalla. Kuukauden aikana keskustelua käytiin keskenään vastakkaisista viesteistä. Poliittisen epävarmuuden kasvu oli ristiriidassa osakemarkkinoiden rauhallisuuden kanssa. Talouden ”kovat” tai määrälliset luvut, kuten bkt:n kasvu ja inflaatio, olivat heikot, kun taas ”pehmeät” tai laadulliset luvut, kuten ostopäällikköindeksit ja kuluttajaluottamus, olivat vahvat. Osakemarkkinoilla nousua oli yleisesti Euroopassa, mutta erityisesti Ranskassa, vaikka Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros toteutui ennusteiden mukaisesti.

Alkuvuonna luovittiin myrskyssä

Vuoden ensimmäisen kolmanneksen päätyttyä on hyvä hieman hengähtää ja katsoa taaksepäin mennyttä alkuvuotta. Olemme Elite Varainhoidossa onnistuneet luovimaan mallikkaasti ajoittain myrskyisän sijoitusmeren karikoiden ohi.

Tänä keväänä on ollut monta mahdollisuutta katsoa maailmaa pessimistin silmin ja lähteä ylireagoimaan potentiaalisiin markkinariskeihin (muun muassa USA:n velkakatto ja terveydenhuoltoäänestys, Hollannin vaalit ja Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros). Olemme kuitenkin pitäneet tunteet pinnan alla ja pitäytyneet rauhallisesti vähintäänkin lievässä osakeylipainossa koko kevään. Tämä perusteltu toiminta näkyy Elite Varainhoidon tuotteiden saavutuksissa.

Globaali talouskasvu on hieman hidastanut kasvuvauhtiaan, mutta se on kuitenkin riittävän vahvalla tasolla mahdollistaakseen osakeylipainolla jatkamisen. Olemme jo kesästä 2016 saakka olleet ylipainossa osakkeissa suosien samalla Eurooppaa USA:n kustannuksella. Kevään onnistumiset näkyvät kaikissa Elite Varainhoidon tuotteissa, ja seuraavassa esittelemme muutaman tuotekohtaisen havainnon.

Syksyllä 2015 aloimme kehittämään uutta tuotetta, jonka ei tarvitsisi ottaa kantaa markkinaliikkeisiin ja jonka kautta salkkuihin löydettäisiin uuden tyylinen uuteen markkinaympäristöön sopiva elementti. Huhtikuussa 2016 lanseerasimme Elite Optimi Erikoissijoitusrahaston. Nyt kun ensimmäinen vuosi on tullut täyteen, voimme todeta Elite Optimin tehneen juuri sen, mitä sen odotettiinkin tekevän.

Elite Trendi ja Elite Osake Sijoitusrahastojen osalta mainiosti onnistunut Euroopan suosiminen USA:n sijaan ja ylipaino osakkeissa on siivittänyt tuotteet hyvään suoritukseen. Elite Trendin korkoallokaation onnistuminen on myös osaltaan auttanut tuoton luomisessa asiakkaille.

Joulukuussa 2016 lanseeraamamme Elite Eurooppa Faktorit Sijoitusrahasto sai lentävän lähdön. Se on yhdessä Elite Suomi Faktorit Erikoissijoitusrahaston kanssa ollut asiakkaiden mielenkiinnon kohteena faktoripohjaisen sijoittamisen lisätessä osuuttaan markkinoilla.

Elite Korko Sijoitusrahaston hyvän tuottokehityksen taustalla on ollut vuoden alusta ylipainotus matalan luottoluokituksen yrityslainoissa ja kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan valtionlainoissa.

Magnus Backstrom

Magnus Backström
Päästrategi
Elite Varainhoito Oyj

Jukka Naatsaari

Jukka Näätsaari
Sijoitusjohtaja
Elite Varainhoito Oyj