2017-03-02 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus maaliskuu 2017


Alkuvuoden kurssinousua kotiutettu

Osakemarkkinoilla kurssiheilunta on alkuvuonna ollut historiallisen matala. Tuoreimmat taloustiedot tukevat kasvun kiihtymistä. Yleisimpiä talouden kehitystä ennustavia tekijöitä ovat muun muassa ostopäällikköindeksit (PMI), inflaatioluvut (CPI), kuluttajien luottamus (consumer confidence) ja uusien työpaikkojen määrä. Kaikkien suunta on ollut ylöspäin, ja ne ovat nyt suhteellisen korkealla tasolla. Suuri epävarmuus liittyy kuitenkin keskuspankkien markkinatoimenpiteiden muutokseen. USA:n keskuspankki (FED) on juuri aloittanut ostojen vähentämisen erittäin korkealta tasolta, Euroopan keskuspankki (EKP) jatkaa suuria tukiostojaan. Keskuspankkien taseet ovat ainutlaatuisen suuret: taseiden hallittu alasajo on suuri kysymysmerkki.

Sijoitusmarkkinoiden kehitys oli helmikuussa lähes kauttaaltaan hyvä. Osakemarkkinoista etenkin USA kehittyi vahvasti, ja monet indeksit ovat nousseet kautta aikojen korkeimmille tasoille. Vuoden alusta parhaimman tuoton on tarjonnut kehittyvät markkinat. Arvostustasot ovat yhä haasteelliset, ja tämän päivän hinnoittelu edellyttää huomattavia tulosparannuksia.

Korkomarkkinoilla alkuvuoden koronnousu on korjaantunut – sekä USA:n että Saksan korot ovat jopa alkuvuotta alemmalla tasolla. Euroopassa lähes kaikkien valtioiden riskilisä suhteessa Saksaan on kasvussa, tärkeimpänä Ranska, jossa huoli Ranskan presidentinvaaleista kasvattaa tuottovaatimusta.

Tunnelma osakemarkkinoilla on yhä positiivinen, mutta häiriöalttius on kasvanut. Yksi odottamaton käänne saattaa tulla lähiviikkoina. USA:n presidentti Donald Trump on luvannut muun muassa verokevennyksiä ja infrastruktuuri-investointeja. Yhtälö toimii vain, mikäli valtion velanottoa lisätään. USA:n kongressi on takavuosina hyväksynyt velkakaton ylittämisen poikkeustilalla. Velkakatto on noin 18 000 miljardia dollaria, mutta velan määrä on jo yli 20 000 miljardia dollaria. Poikkeustilan nykyinen takaraja on 15. maaliskuuta. Odotettavissa on tiukka vääntö, kun presidentti Trump yrittää saada republikaaniystävänsä ja hänelle vihamieliset demokraatit lisääntyvän velanoton taakse.

bloomberg-debt-ceiling

USA:n velkakatto 1990 - 2016 (Lähde: Bloomberg)

Alkuvuoden hyvien tuottojen ja vallitsevan epävarmuuden seurauksena olemme vähentäneet Elite Trendi -rahastossa osakesijoitusten painoa sekä pienentäneet sijoitusastetta Elite Osake -rahastossa.

Magnus Backström
Päästrategi
Elite Varainhoito Oy