2016-06-17 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus kesäkuu 2016


Brexit toteutui, mitkä ovat vaikutukset?

Briteistä 52 % äänesti EU:sta eroamisen puolesta ja pääministeri David Cameron ilmoitti erostaan heti äänestystuloksen selvittyä. Äänestys oli neuvoa-antava, joten se ei ole vielä sitova ennen parlamentin hyväksyntää. EU:ssa odotellaan nyt Britannian virallista eropyyntöä, sillä ilman tätä varsinainen eroprosessi ei voi lähteä käyntiin.

Brexit lisää poliittista epävarmuutta ja antoi pontta kyteville itsenäisyyshaaveille. EU-jäsenyyden säilymisen puolesta äänestäneessä Skotlannissa virisivät välittömästi puheet uudesta itsenäisyysäänestyksestä. Samaa voidaan odottaa myös muualla, sillä esimerkiksi Pohjois-Italiassa ja Espanjassa on ollut vahvaa vastustusta nykyiselle EU-politiikalle. Ensimmäinen testi olivat sunnuntaina pidetyt Espanjan parlamenttivaalit, joiden tulos oli ennakko-odotuksia EU-myönteisempi Brexitin toteutumisesta huolimatta.

EU-eron taloudelliset vaikutukset ovat suurimmat Britanniassa, jossa valtionvarainministeriön arvion mukaan bruttokansantuote voi kärsiä jopa 3,6-6 % laskun suhteessa aiempiin ennusteisiin ja osa yrityksistä saattaa siirtää toimintaa EU:n sisälle. Finanssikeskus Lontoon City tuottaa 12 % bruttokansantuotteesta, mikä on selvästi suurempi kuin Nokian merkitys Suomessa, joka oli suurimmillaan 3-4 %. Suurista konsulttitaloista on jo kuulunut tietoja toimeksiannoista toimintojen siirtämiseksi pois Britanniasta. Suurimpia voittajia tässä finanssialan uudelleenjaossa olisivat ensimmäisten arvioiden mukaan Manner-Euroopan finanssikeskus Frankfurt sekä verotehokas Dublin.

Markkinareaktiot olivat voimakkaita ja äänestyksen jälkeen euro heikkeni USA:n dollaria vastaan yli 2 % ja punta heikkeni noin 8 %. Turvasatamavaluutat Japanin jeni sekä Sveitsin frangi puolestaan vahvistuivat muita valuuttoja vastaan. Vähäriskisiin valtionlainoihin virtasi pääomia ja Saksan 10-vuoden korko painui miinukselle.

Epävarmuuden kasvaessa keskuspankit pyrkinevät rauhoittelemaan markkinoita. Euroopan ja Englannin keskuspankeilta saatetaan nähdä uusia elvytystoimenpiteitä. Brexitin jälkimainingeissa myös odotukset USA:n keskuspankin koronnostosta kuluvalle vuodelle ovat käytännössä hävinneet ja jopa koronlaskun mahdollisuus on ilmassa.

Maanantaina euro ja punta ovat jatkaneet hieman heikkenemistään. Osakemarkkinoilla Aasiassa pörssit ovat korjanneet osan perjantain laskustaan, mutta Euroopassa ensimmäinen pörssipäivä on edennyt pääosin laskevin kurssein. Perjantaina Suomen ja Ruotsin osakemarkkinat olivat juhannuksen vieton takia suljettuina, joten näissä pörsseissä liikkeet näkyivät vasta tänään.

Ensimmäiset reaktiot osakemarkkinoilla ovat olleet erittäin voimakkaita ja mahdolliset ylilyönnit suuntaan ja toiseen lisäävät heiluntaa. Vaikutusten hinnoittelu kestää kuitenkin pitkään ja arvioimme kursseissa olevan hetkellisesti laskupainetta sijoittajien arvioivan uudelleen salkkujaan. Pitkän aikavälin talousvaikutukset riippuvat suurelta osin siitä, mitkä ovat eroprosessin lopputulokset esimerkiksi kauppasopimusten suhteen. Lyhyellä aikavälillä epävarmuus vähentänee Britanniaan tehtäviä investointeja, mutta toisaalta punnan heikkeneminen auttaa vientisektoria. Euroopassa poliittinen epävarmuus kasvaa, mutta toistaiseksi reaktiot esimerkiksi reunamaiden valtionlainojen koroissa eivät ole olleet yhtä voimakkaita kuin aikaisempien kriisien yhteydessä.

Turvallisuushakuisille sijoittajille keväällä lanseeraamamme varainhoitomalli Optimi suoriutui tästä ensimmäisestä tulikasteestaan kiitettävästi.