2016-04-03 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus huhtikuu 2017


Osake- ja korkomarkkinoiden tuotot laskussa, mutta yhä plussalla vuoden alkuun verrattuna

Kuukauden suuri tapahtuma maailmalla oli presidentti Trumpin yritys korvata ns. Obamacare-lainsäädäntö uudella lainsäädännöllä Yhdysvalloissa. Trumpin kovasta painostuksesta huolimatta USA:n uusi hallinto ei saanut tarpeeksi kongressiedustajia esityksen taakse, joten lakiesitystä ei tuotu äänestykseen. Tällä voi olla kauaskantoiset seuraukset, sillä järjestelyllä oli tarkoitus mahdollistaa suuret veronkevennykset myöhemmin tänä vuonna. Uudessa tilanteessa lainanoton huomattava kasvu näyttää väistämättömältä, ja siinäkin on aikamoiset haasteet, kuten viime katsauksessa todettiin.

USA:n keskuspankki FED toteutti kauan odotetun ohjauskoron noston. Välittömät seuraukset olivat osittain odotettuja, osittain odottamattomia. Osakekurssit nousivat ja luottoriskimarginaalit kapenivat, kuten oli ennakoitu. Sen sijaan dollarin heikkeneminen ja pitkien korkojen lasku tulivat yllätyksenä.

Lähes kaikilla osake- ja korkomarkkinoilla tuotot olivat maaliskuussa pakkasella, mutta vuoden alkuun verrattuna yhä plussalla. Euroopassa pitkät korot nousivat ja euro vahvistui suhteessa dollariin. Arvostustaso osakkeissa ja lainoissa on yhä korkea, minkä vuoksi tuotteidemme osakeriski on aikaisempaa pienempi. Pidämme kuitenkin edelleen osakkeita parhaimpana omaisuusluokkana ja suosimme vahvasti eurooppalaisia osakkeita. 

Magnus Backström
Päästrategi
Elite Varainhoito Oyj