2017-02-08 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus helmikuu 2017


Osakemarkkinoilla varovaista toiveikkuutta

Tammikuun merkittävin tapahtuma oli USA:n presidentin virkaanastujaiset. Uuden presidentin ensimmäiset lausunnot ja toimenpiteet hämmentävät markkinoita, mutta toistaiseksi vaikutukset ovat olleet pieniä. Osakemarkkinoilla hyvä vire on kuitenkin jatkunut, etenkin kehittyvien markkinoiden osakkeet nousivat. Päämarkkinoista USA nousi maltillisesti, Eurooppa ei juuri ollenkaan. Tunnelma markkinoilla on kääntynyt varovaisemmaksi, onhan arvostustaso etenkin USA:ssa korkea. Ennusteet tälle vuodelle ovat yhä toiveikkaat.

Makrotalouden tilanne on poikkeuksellisen epävarma. Tulevaisuudesta ei ole varmoja faktoja, vain mielipiteitä. On hyvä muistaa, että jokainen, joka väittää tietävänsä mitä sijoitusmarkkinoilla tapahtuu tulevaisuudessa, liioittelee kaukokatseisuuttaan: joko ylimielisyyttään, älyllistä epärehellisyyttään tai tietämättömyyttään. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö meidän pitäisi esittää mielipiteitä päätöksenteon tueksi. Päinvastoin, mitä tarkemmin päätöksemme perustuvat mielipiteisiin ja näkemyksiin, sen helpommin voimme arvioida niiden onnistumista.

Korkotason odotetaan nousevan vuonna 2017. USA:n keskuspankki aikoo nostaa ohjauskorkoaan ja Euroopassakin Euroopan keskuspankin osto-ohjelma on supistumassa. Finanssipolitiikan toimenpiteet korvaavat rahapolitiikan välineet. USA:ssa odotetaan veronkevennyksiä ja infrastruktuurisijoituksia, Euroopassakin valtion budjetit ovat alijäämäisiä. Tämän seurauksena valtiot joutuvat lisäämään velanottoaan.

Sijoitusmarkkinoilla on tällä hetkellä suuri konsensus siitä, että korkotaso on nousussa, ja osakkeet ovat mielenkiintoisin omaisuusluokka. Tässä tilanteessa on todennäköistä että yksi tai muutama satunnainen tekijä johtaa odottamattomaan kehitykseen. Sijoittajan on perusteltua myötäillä yleistä näkemystä, mutta varautua siihen, ettei konsensusnäkemys toteudu.