2019-09-11 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus 31.8.2019


Markkinoilla myrskyinen elokuu

Sijoitusmarkkinoiden heinäkuun positiiviset tunnelmat muuttuivat elokuussa selvästi negatiivisempaan suuntaan, kun kauppasotarintamalla saatiin lisää huonoja uutisia ja pelko mahdollisesta taantumasta kasvoi entisestään. Heikentynyt markkinatunnelma näkyy siinä, että valtionlainasijoitukset tuottivat korkosijoituksista parhaiten ja kehittyvien alueiden lainat ja matalamman luottoluokituksen velkakirjat huonoiten. Valuuttamarkkinoilla myös niin sanottu turvasatamakysyntä oli nousussa, kun Japanin, Sveitsin ja Yhdysvaltojen valuutat vahvistuivat selvästi muita valuuttoja vastaan ja hyödykepuolella kulta ja hopea olivat voimakkaassa nousussa. Nämä ovat tyypillisiä merkkejä lisääntyneestä epävarmuudesta.

Markkinatunnelman heikentymisen taustalla oli kestoteemaksi muodostunut kauppasota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Yhdysvallat ilmoitti elokuun alussa asettavansa taas lisätulleja Kiinan tuonneille. Ilmoituksen mukaan syyskuun alussa astuvat voimaan 10 %:n tullit 300 miljardin dollarin arvoiselle kauppavirralle Kiinasta. Kiinan välitön vastaus oli antaa oman valuuttansa heikentyä dollaria vastaan alle psykologisesti tärkeänä pidetyn USD/CNY-kurssin tason 7 puolustaakseen oman maansa kilpailukykyä. Tämän lisäksi Kiina ilmoitti lopettavansa amerikkalaisten maataloustuotteiden ostamisen.

Kauppasota sai kuun loppupuolella uusia kierroksia, kun Kiina ilmoitti asettavansa 10 %:n lisätullit lopulle 75 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Yhdysvalloista vastalauseena presidentti Trumpin kuun alussa ilmoittamille tullikorotuksille. Yhdysvallat suivaantui Kiinan toimesta ja ilmoitti samana päivänä korottavansa jo ilmoitettuja tuontitulleja niin, että nykyisiä 250 miljardin dollarin tuontiin kohdistuvia tulleja korotetaan 25 %:sta 30 %:iin ja aiemmin elokuussa ilmoitettuja 300 miljardin dollarin tuontiin kohdistuvia tulleja korotetaan 10 %:sta 15 %:iin. Kuten aikaisemmin olemme todenneet, sopuun pääseminen tulee olemaan vaikeaa, vaikka molemmat osapuolet hyötyisivät siitä. Neuvottelut jatkuvat todennäköisesti lokakuussa, mutta odotukset sovun löytymiselle eivät ole elokuun tapahtumien jälkeen järin korkeat.

Keskuspankkirintamalla odotukset Euroopan keskuspankin (EKP) elvytystoimista nousivat elokuussa selvästi, kun Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn indikoi EKP:n kertovan merkittävistä toimenpiteistä syyskuun kokouksen (12.9.) yhteydessä. Tällä hetkellä markkinat odottavat konkreettisia toimia, sillä euroalueen taloustilanne on edelleen haastava, vaikka suhdanneindikaattorit elokuun osalta olivat pitkästä aikaa pelättyä paremmat.

Markkinatunnelmamittari

markkinatunnelmamittari

Lähde: EAB Varainhoito Oy, Bloomberg

Varovainen taktinen näkemyksemme pysyi elokuussa ennallaan ja alipainotamme edelleen osakkeita ja ylipainotamme korkosijoituksia. Perustelut varovaiselle näkemyksellemme ovat mielestämme yhä voimassa. Riskeistä huolimatta osakemarkkinoiden halu torjua näitä riskejä on yllättänyt meidät. Vaikuttaa siltä, että osakemarkkinoiden luotto keskuspankkien apuun ennätyspitkän taloussyklin varmistajana on varsin suuri, vaikka tämä on jossain määrin ristiriidassa korkomarkkinoiden antamien taantumasignaalien kanssa. Seuraamme tilannetta tarkasti ja olemme valmiita reagoimaan nopeasti, mikäli talouskasvun jatkumisen edellytykset muuttuvat suotuisammiksi.

Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Alfred Berg

Toni Iivonen
Sijoitusjohtaja
Elite Alfred Berg