2018-01-10 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus 31.12.2017


Lähdemme vuoteen 2018 samoista teemoista, mihin lopetimme joulukuussa 2017

Vuosi 2017 oli sijoittajille varsin suotuisa kaikkien suurimpien omaisuusluokkien noustua mukavasti. Paras omaisuusluokka oli jälleen kerran osakkeet taustana suurimpien keskuspankkien historiallisen elvyttävä rahapolitiikka sekä synkronoitu ja vahvana jatkunut globaali talouskasvu, joka on näkynyt voimistuvina yhtiöiden tuloskasvuina kaikilla markkinoilla. Eurosijoittajan tuottoihin vaikutti kuitenkin negatiivisesti Yhdysvaltain taalan miltei 15 %:n heikentyminen euroa vastaan, mutta siitä huolimatta esimerkiksi maailman osakeindeksi vahvistui vuoden aikana euromääräisesti liki yhdeksän prosenttia.

Vuonna 2017 allokaatiossamme merkittävänä ajurina oli osakkeiden arvostustaso, ja tästä syystä painotimme Eurooppaa, Japania ja kehittyviä markkinoita. Valuutan ja korkojen liikkeet antoivat syytä odottaa eroja eri toimialojen välillä. Ylipainotimme finanssisektoria Yhdysvalloissa odottaessamme korkojen nousua ja panostimme eurooppalaisiin vientiyrityksiin dollarin ollessa vahva. Kesällä lisäsimme panoksia Japanin osakemarkkinalle.

Vahvana pysyvä tuloskasvu ja vaihtoehtoisten hyvien sijoituskohteiden puute tukevat osakeylipainossa jatkamista.

Lähdemme vuoteen 2018 samoista teemoista, mihin lopetimme joulukuussa 2017. Alkavana vuonna jatkamme osakkeiden ylipainottamista, mutta tulemme varmasti näkemään kuoppia matkalla. Vahvana pysyvä tuloskasvu ja vaihtoehtoisten hyvien sijoituskohteiden puute tukevat osakeylipainossa jatkamista.

Viime vuosina raaka-aineiden tuotto on ollut vaatimatonta. Monet sijoittajat ovat sijoittaneet raaka-aineisiin hajautushyödyn ja tuottopotentiaalin vuoksi. Voisivatko heikosti tuottaneet raaka-aineet olla yksi vuoden 2018 lisätuoton lähteistä?

Liittyykö euron vahvistuminen loppuvuonna 2017 kuitenkin vain lisääntyneeseen poliittiseen riskiin USA:ssa? Mikäli Euroopan poliittinen ilmapiiri pysyy rauhallisena, voiko euro vielä jatkaa vahvistumistaan vahvojen talouslukujen kannattelemana vai kääntyykö dollari vahvistumaan USA:n keskuspankin kevään koronnostojen lähestyessä ja USA:n veropaketin vaikutusten mahdollisesti näkyessä yritysten luvuissa? Vaikka yleisin näkemys vielä syksyllä olikin euron vahvistuminen dollaria vastaan, on viime aikoina nähty jo kannanottoja dollarin vahvistumisen puolesta. Valuuttaliikkeet päävaluuttaparissa euro/dollari voivat tänäkin vuonna tarjota hyviä mahdollisuuksia ottaa kantaa sektoreihin auttaen lisätuottojen hakemisessa asiakkaille.

Alkavan vuoden suurimmat riskit liittyvät Kiinan velkaantumiseen ja poliittisiin päätöksiin. Menneenä vuonna Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump oli monessa tärkeimmässä poliittisessa uutisessa mukana tavalla tai toisella. Toimiiko hän presidenttinä samoin kuin aikaisemmin liike-elämässä, jolloin kaikki julkisuus oli hyvästä?

Jatkuuko kehittyvien markkinoiden tuottopotentiaali eurosijoittajalle myös vuonna 2018? Kehittyvien markkinoiden sisältä löytyy raaka-aineiden tuottajia ja niiden käyttäjiä. Liikkeet raaka-aineiden hinnoissa voivat aikaansaada isoja eroja kehittyvien markkinoiden sisällä. Joudumme varmasti tekemään merkittäviä valintoja sijoituskohteiden suhteen riippuen raaka-aineiden hintojen kehityksestä. Viime vuonna yritysten tuloskasvu on näkynyt kehittyvien markkinoiden indeksin nousuna, mutta samaan aikaan osakkeiden arvostus on edelleen samalla tasolla kuin vuoden 2017 alussa. Kehittyvien markkinoiden osakkeiden kohtuullinen arvostus tukee kehittyvien maiden ylipainottamista myös vuonna 2018.


Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Varainhoito
Oyj


Jukka Näätsaari
Sijoitusjohtaja
Elite Varainhoito Oyj