Markkinakatsaus 31.10.2018
Riskeistä huolimatta globaalin talouskasvun ennustetaan jatkuvan pirteänä
Osakemarkkinoiden pitkään jatkunut nousutrendi katkesi viime kuussa, kun globaalit osakemarkkinat kokivat suurimman kuukausilaskun miltei kuuteen vuoteen. Globaalit markkinat laskivat lokakuun päätteeksi taalamääräisesti runsaat 7 % käydessään pahimmillaan yli 9 %:n laskussa. Lokakuu on perinteisesti tarjonnut osakesijoittajille muihin kuukausiin nähden jännitystä lisääntyneen markkinaheilunnan muodossa, mutta tämän vuoden liikkeet olivat historiallisesti katsottuna poikkeuksellisen suuret.
Lokakuun laskun takana olivat useat seikat, jotka yksittäisinä tapahtumina eivät vielä aiheuttaisi ongelmia, mutta yhdessä käänsivät markkinat laskuun. Tärkeimmät syyt laskuun olivat Brexit-neuvotteluiden jumiutuminen, Italian populistihallituksen leväperäisen budjetin esittäminen, Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppakiistan pitkittyminen, pitkien korkojen nousu Yhdysvalloissa, huolet USA:n keskuspankin nopeasta koronnostotahdista, huolet Kiinan talouskasvun hiipumisesta sekä saudiarabialaisen toimittajan murhasta seurannut Saudi-Arabian ja lännen välisten suhteiden kiristyminen.
Onko osakemarkkinoiden nousutrendi nyt takanapäin ja edessä laskevien osakekurssien ajanjakso? Ovatko fundamentit muuttuneet niin paljon, että sijoittajien on keskityttävä turvaamaan pääomaa sen kasvattamisen sijasta? Tähän emme usko, vaikka viimeisten vuosien erittäin suotuisat edellytykset osakemarkkinoiden positiiviselle kehitykselle, kuten synkronoitu globaali talouskasvu, keskuspankkien ennätyslöysä rahapolitiikka, ultramatalat korot, matala inflaatio ja laskeva työttömyys, ovat osittain siirtymässä historiaan. Riskeistä huolimatta globaalin talouskasvun ennustetaan yhä jatkuvan pirteänä, joskin hitaampana kuin kuluvana vuonna. Ja myös yhtiöiden tuloskasvun ennustetaan edelleen pysyvän pirteänä. Tätä taustaa vasten sijoitusnäkemyksemme pysyi edelleen osakkeita lievästi suosivana.
ELITE ALFRED BERGIN MARKKINATUNNELMAMITTARI 31.10.2018

Lähde: EAB Varainhoito Oy, Bloomberg
Mikä saisi tunnelman lyhyellä tähtäimellä kääntymään? Vahvimpana katalysaattorina toimisi edistysaskeleet Kiinan ja Yhdysvaltojen välisessä kauppasodassa ja odottelemme edelleen järjen voittoa, vaikka tie voi olla hidas ja kivinen. Kun tarkastellaan nykytilannetta, voidaan kysyä, kumpi kompastuu pahemmin tähän kauppakiistaan? Kiina on vastannut ehkä taidokkaammin USA:n asettamiin tulleihin. Kiina on omalta osaltaan kohdistanut rajoitteensa tuotteisiin, joilla on myös vaihtoehtoinen toimittaja, kuten soijapavut. Kiinan ilmoittaessa omista lisätulleistaan USA:sta tuotaville soijapavuille maahantuojat peruivat välittömästi tilaukset USA:n tuottajilta ja siirtyivät ostamaan soijapavut esimerkiksi Brasiliasta. Suurin kärsijä tässä oli papuja kasvattava maanviljelijä USA:ssa. Toinen merkittävä ja helposti korvattava toimiala on lentokoneet. USA:n viranomaisten asettamat lisätullit nostavat Boeingin koneiden hintaa ja vastaavan tyyppinen kone eurooppalaiselta Airbus-konsernilta alkaakin näyttää houkuttelevammalta. Pitää myös pitää mielessä, että Kiina voi nykyisellä hallitusmuodollaan päättää, että maa alkaa boikotoida USA:ssa valmistettuja tuotteita. Tämän kaltaisesta toiminnasta on näyttöjä aikaisemmilta ajoilta. Tässä vain muutama esimerkki siitä, miksi uskomme USA:n ja Kiinan johtajien päätyvän samaan neuvottelupöytään ja molempien palaavan omien kannattajiensa luokse parhaan mahdollisen sopimuksen kanssa ja näin täyttävän äänestäjiensä odotukset.
Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Alfred Berg
Jukka Näätsaari
Sijoitusjohtaja
Elite Alfred Berg