2021-02-05 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus 31.1.2021: Toipuminen massarokotusten varassa


Sijoitusmarkkinoiden tuottokehitys oli tammikuussa kaksijakoista. Vahvan alun jälkeen osakemarkkinat kääntyivät kuun loppupuolella selvään laskuun, minkä seurauksena koko tammikuun kurssit jäivät edellisen kuukauden tasolle (MSCI World AC +0,25 %).

Vahvan alun takana olivat ennen kaikkea presidentinvaalien tuloksen sinetöiminen Yhdysvaltojen kongressissa ja Joe Bidenin virkavalan vannominen. Tämän lisäksi demokraattien yllätysvoitto Georgian osavaltion toisen kierroksen senaatinvaaleissa kasvatti toiveita laajemmista lisäelvytystoimista. Voiton myötä voimasuhteet senaatissa muuttuivat, sillä enemmistö siirtyi nyt täpärästi demokraateille.

Markkinatunnelman laskun taustalla kuun viimeisellä viikolla oli vastaavasti kasvava huoli koronan massarokotusten hitaudesta ja sen negatiivinen vaikutus alkuvuoden kasvukuvaan, kun rajoituksia ei pystytä mainittavasti höllentämään. Markkinatunnelmaa latisti myös verrattain uusi ilmiö Yhdysvaltojen pörssissä. Useat osakkeet joutuivat WallStreetBets-nimistä sivustoa lukevien spekuloijien huomion kohteeksi. Yleensä kyseessä ovat olleet aliarvostetut tai kriisiyhtiöt, jotka ovat olleet vahvasti lyhyeksi myytyjä, etenkin hedge-rahastojen osalta. Rahastot ovat viime päivinä kärsineet mittavia tappioita näissä osakkeissa, ja huoli oli, että rahastot joutuvat myymään muita sijoituksia rahoittaakseen positioiden sulkemista. Tällaiset markkinahäiriöt voivat markkinoiden toimivuuden kannalta olla ongelmallisia, mutta myös ilmiön rajoittaminen on kyseenalaista, sillä se sotii vapaata markkinataloutta vastaan. Yhdysvaltojen rahoitustarkastus SEC on kuitenkin alkanut selvittää, liittyykö kaupankäyntiin ja osakevälittäjien toimintaan väärinkäytöksiä.

Koronapandemian osalta tilanne on viime päivinä hiukan hellittänyt globaalisti, vaikka kuun loppupuolella ohitimme synkän virstanpylvään, kun todennettujen tartuntojen määrä nousi globaalisti yli 100 miljoonaan ja kuolleiden määrä yli 2 miljoonaan. Tiukat rajoitustoimet ovat kuitenkin alkaneet hitaasti purra, vaikka uudet tarttuvammat virusmuunnokset aiheuttavat yhä päänvaivaa. Massarokotusten osalta Israel on edelleen omassa sarjassaan, kun yli 5 miljoonaa annosta on tähän mennessä annettu ja yli 20 % väestöstä on saanut tarvittavat kaksi rokoteannosta. Lääkkeiden tehokkuus (Pfizer/BioNTech) on myös todettu jopa arvioitua korkeammaksi, sillä ainoastaan 0,014 % täyden suojan saaneista on tähän mennessä sairastunut koronaan. Myös Yhdysvalloissa rokotusohjelma on päässyt alkukankeuden jälkeen hyvään vauhtiin, kun uuden hallinnon lupaamat 100 miljoonaa annettua rokotetta ensimmäisen 100 päivän aikana on saanut ohjelmaan vauhtia. USA:ssa oli kuun vaihteessa annettu noin 33 miljoonaa rokotusta ja rokotteita annetaan tällä hetkellä 1,4 miljoonan päivävauhdilla. Tällä tahdilla kaksi kolmasosaa väestöstä on rokotettu kesäkuun loppuun mennessä. Tilanne Euroopassa ei ole yhtä valoisa, sillä rokotteiden saatavuus on kangerrellut ja aiheuttanut viivästyksiä rokotusohjelmiin. Tämän takia Euroopassa on tähän mennessä annettu vasta 24 miljoonaa rokotusta, joista 10 miljoonaa Iso-Britanniassa.

Tammikuun aikana emme tehneet mainittavia muutoksia taktiseen allokaatioomme, joten suosimme edelleen lievästi osakkeita korkosijoitusten kustannuksella. Osakeallokaation sisällä nostimme kehittyvien alueiden painoa neutraaliin keventämällä tasaisesti muiden alueiden painoja. Muutosten jälkeen painotamme yhä Yhdysvaltoja ja lievästi Pohjoismaita. Vastaavasti olemme neutraalissa painossa Japanissa ja kehittyvillä markkinoilla sekä alipainossa Euroopassa. Korkopuolella kasvatimme tuotto-odotusta lisäämällä matalamman luottoluokituksen yrityslainojen painoa lievään ylipainoon keventämällä korkeamman luottoluokituksen yrityslainoja sekä lisäämällä valtionlainojen alipainoa entisestään.

Erik Holmqvist

Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Alfred Berg

Toni Iivonen

Toni Iivonen
Sijoitusjohtaja
Elite Alfred Berg


Tämä markkinakatsaus ei ole kehotus ryhtyä rahoitusvälineitä koskeviin liiketoimiin eikä tämä katsaus ole sijoituspalvelulain mukaista sijoitustutkimusta. Markkinakatsausta laadittaessa on pyritty varmentamaan siinä käytettyjen tietojen oikeellisuus. Elite Alfred Berg ei vastaa katsauksen sisältämien tietojen mahdollisista virheistä tai puutteista. Kaikki immateriaalioikeudet tähän asiakirjaan kuuluvat Elite Alfred Bergille, ellei muuta ole erikseen mainittu.