2018-02-08 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus 31.1.2018


Osakemarkkinat ovat tarjonneet mukavia nousuja alkuvuonna

Osakemarkkinoiden tarjottua mukavia nousuja alkuvuodelle olemme hieman keventäneet osakepainoamme, mutta jatkamme kuitenkin osakeylipainossa. Vauhdikkaan tammikuun jälkeen markkinoiden tasaantuminen on ymmärrettävää, vaikka kuoppia on varmasti vielä edessä.

Pidämme edelleen mielessä osakemarkkinoiden arvostustasot ja viimeisten kuukausien valuuttaliikkeet (euro vahvistunut merkittävästi Yhdysvaltojen dollaria vastaan ja Japanin jeni vahvistunut Yhdysvaltojen taalaa vastaan). Jatkamme Euroopan ja kehittyvien markkinoiden ylipainottamista salkuissa. Olisiko Japani tarjoamassa hyviä tuottomahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen? Jatkamme Japanissa ylipainossa.

Korkojen nostaminen tänä vuonna Yhdysvalloissa on hyvin tiedossa, mutta nousevatko korot Euroopassa? Vahvistuva talouskasvu ja ennätyskorkeat luottamusindikaattorit vanhalla mantereella puoltavat rahapolitiikan asteittaista normalisoitumista ja korkosyklin kääntymistä. Huolimatta viime kuun tuntuvasta korkojen noususta myös Euroopassa, uskomme Euroopan keskuspankin etenevän hitaasti korkojen normalisoinnissa.

Valuuttarintamalla viime aikojen euron vahvistuminen ei mene suoraan oppikirjojen mukaisesti. Korkojen nousu Yhdysvalloissa ei ole näyttäytynyt taalan vahvistumisena. Toisaalta, kun tarkastellaan eroja eri talousalueiden oletettujen talouskasvuvauhtien välillä (käyttäen mittarina teollisuuden luottamusindikaattoreita, PMI), voidaan argumentoida euron vahvistumiselle taalaa vastaan löytyvän edelleen perusteita.

Aiheuttaako korkojen nousu isompaa voittojen kotiutusta osakemarkkinoista?

Aiheuttaako korkojen nousu isompaa voittojen kotiutusta viime vuosina nousseista osakemarkkinoista? Emme näe korkojen kuitenkaan nousseen vielä niin paljon, että korkotuotteiden tuottopotentiaali siirtäisi tuotonhaussa painopistettä osakemarkkinoilta korkomarkkinoille. Osakemarkkinoilla kasvunäkymät ja tulosnäkymät jatkuvat edelleen erittäin positiivisina.

Euroopan ja kehittyvien markkinoiden ylipainottaminen tuntuu olevan vallalla oleva näkemys, mutta liiallinen luottaminen ”yksimieliseen” käsitykseen voi joskus tuottaa myös karvaita pettymyksiä. Tästä syystä haemme myös muita potentiaalisia tuoton lähteitä eurosijoittajalle. Menneenä vuonna painopisteemme kehittyvillä markkinoilla oli Aasiassa, mutta pitäisikö katseita kääntää myös esimerkiksi Itä-Eurooppaan ja Venäjälle? Voiko Yhdysvaltojen dollarin heikkeneminen lisätä kysyntää raaka-aineille, jotka hinnoitellaan Yhdysvaltojen dollareissa. Raaka-aineisiinhan teemme suoraan sijoituksia Elite Optimissa, muualla otamme kantaa raaka-aineiden hintojen kehitykseen kehittyvien markkinoiden tuotteiden kautta.

Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Varainhoito Oyj

Jukka Näätsaari
Sijoitusjohtaja
Elite Varainhoito Oy
j