2018-05-09 - Sijoitusmarkkinat

Markkinakatsaus 30.4.2018


Osakemarkkinoiden mielenkiinto kohdistuu nyt ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistuksiin

Jätimme huhtikuussa USA:n presidentin Twitter-tilin seuraamisen vähemmälle ja keskityimme enemmän muuhun uutisvirtaan. Kauppasodan riski USA:n ja Kiinan välillä on vähentynyt. Kuluneen kuukauden aikana todistimme myös historiallista Koreoiden välistä huippukokousta, jossa Pohjois-Korean johtaja astui Etelä-Korean maaperälle ensimmäistä kertaa sitten 1950-luvun.

Allokaatiomme (osakkeiden lievä ylipaino) pohjautuu edelleen arvostustasojen houkuttelevuuteen, ja huomioimme siinä myös mahdollisten valuuttaliikkeiden tarjoamat mahdollisuudet eurosijoittajalle. Pääosakemarkkinoiden odotetuissa tuotoissa alkaa olla jonkin verran eroja, joten tämäkin seikka voisi muuttaa allokaatiotamme tulevaisuudessa, mutta jo toteutettavan allokaation mukaisesti tuottopotentiaalia löytyy kuitenkin enemmän Euroopasta ja Japanista. Yhdysvaltain dollari jatkoi vahvistumistaan euroa (noin 2 %) ja Japanin jeniä (hieman alle 3 %) vastaan. Vaikka dollari on vuoden heikoimmilta tasoiltaan vahvistunut jo noin 5 %, on eurosijoittaja pääindeksitasolla saanut parempaa tuottoa sijoittamalla Eurooppaan kuin Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksiin. Dollarin vahvistuminen saattaa vaikuttaa näkemykseemme kehittyvien markkinoiden houkuttelevuudesta.

Osakemarkkinoiden mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä meneillä oleviin ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistuksiin. Tätä kirjoittaessa noin kaksi kolmasosaa yhtiöiden tuloksista on julkistettu ja yleisesti ottaen tuloskausi on sujunut odotuksia paremmin sekä liikevaihtojen että tulosten osalta. Pisimmälle tuloskausi on edennyt Yhdysvalloissa, jossa 80 % yhtiöistä on julkaissut tuloksensa ja 77 % yhtiöistä raportoinut odotuksia paremmasta tuloksesta. Liikevaihdon kasvu vuoden takaisesta on ollut 8,7 % (odotus 8,0 %) ja tuloksen kasvu +23,4 % (odotus +17,3 %). Samansuuntaista kehitystä on ollut nähtävillä myös muilla päämarkkinoilla. Seuraamme tarkasti yhtiöiden kommentteja tulevista näkymistä, koska tulospäiviin liittyvä heilunta yritysten pörssikursseissa on ollut poikkeuksellisen voimakasta kuluneella tuloskaudella ja antaa osviittaa sijoittajien katseiden siirtymisestä erityisesti yritysten tuleviin markkinanäkymiin.


Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Alfred Berg


Jukka Näätsaari
Sijoitusjohtaja
Elite Alfred Berg