Koronakriisi ja Suomen vastuullisimmat suuryritykset


Kuusi suomalaista yritystä valittiin vuoden alussa maailman vastuullisimpien yritysten listalle. Korkeimmalle suomalaisista sijoittui Neste, joka on ollut listalla 14 vuotena peräkkäin. Tänä vuonna Neste ylsi sijalle kolme. Muut listalle yltäneet suomalaisyritykset olivat Outotec (18.), UPM-Kymmene (24.), Kone (32.), Metso (66.) ja Kesko (99.).

Global 100 -lista1 on vuosittainen yritysten vastuullisuutta mittaava luokitus, jonka laatii riippumaton kanadalainen konsulttiyritys Corporate Knights. Tänä vuonna se arvioi 7 395 yritystä, joiden liikevaihdot olivat yli miljardi dollaria. Listan yrityksiä arvioidaan 21 erilaisella ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallinnon mittarilla. Corporate Knightsin analyysi paljasti myös, että vastuulliset yritykset ovat pitkäikäisempiä ja tuottavat paremmin kuin vertailuryhmänsä2.

Päätimme tarkastella, miten suomalaisten Global 100 -listan yritysten kurssit ovat kehittyneet 10 vuoden ajanjaksolla ennen koronakriisiä ja lisäksi, miten kurssit ovat reagoineet koronaviruksen aiheuttamaan markkinoiden shokkireaktioon.

Tarkastelun kiintopisteenä on 11. helmikuuta 2020, jolloin Helsingin Pörssin 25 suurimman yhtiön muodostama OMX Helsinki 25 -indeksi oli koronakriisiä edeltävässä huipussaan.

Tarkasteltaessa 10 vuoden jaksoa ennen koronakriisiä yrityksistä neljä, Neste, Kone, UPM-Kymmene ja Kesko, oli päihittänyt yleismarkkinaindeksinsä. Myöhemmin tänä vuonna yhdistyvät Metso ja Outotec olivat molemmat puolestaan hävinneet indeksille. Outotec oli ainoa, jolla oli negatiivinen kurssikehitys tarkastelujaksolla.

vastuulliset-yritykset-10-vuotta

Lähde: EAB Varainhoito Oy, Bloomberg

Tarkasteltaessa lyhyellä tähtäimellä koronakriisin vaikutusta yritysten kurssin kehittymiseen voidaan todeta, että samat neljä yritystä ovat selvinneet toistaiseksi vähemmin vaurioin ja pärjänneet indeksille. Metson ja Outotecin kurssit ovat sen sijaan pudonneet merkittävästi enemmän kuin indeksi.

vastuulliset-yritykset-02-03-2020

Lähde: EAB Varainhoito Oy, Bloomberg

10 vuoden jaksolla yrityksistä Neste, Kone, UPM-Kymmene ja Kesko ovat päihittäneet selkeästi indeksin – koronakriisin tähänastisista vaikutuksista huolimatta. Toisaalta Metso on vain hieman plussalla, ja Outotecin arvosta on puolestaan sulanut yli puolet. Kokonaisuutena suomalaiset Global 100 -listan yritykset ovat kuitenkin tarjonneet pitkäjänteiselle sijoittajalle erittäin hyvän 155,89 prosentin keskimääräisen tuoton.

vastuulliset-yritykset-04-2020

Lähde: EAB Varainhoito Oy, Bloomberg

Koronakriisin lopullisia vaikutuksia ei tiedä kukaan, eikä yrityksen vastuullisuus takaa varmaa tuottoa. Tämän tarkastelun lopputuloksena voitaneen jälleen todeta sijoittamisen kaksi perusperiaatetta: 1. Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa 2. Sijoittajan ainoa ilmainen lounas on hajautus.

LÄHTEET: 
1) Global 100 results 
2) Sustainable companies don't just make the world a better place, they offer higher returns and longer lifespans

#hyvänjarahantasapaino


Markku Aittola
Markkinointi- ja viestintäjohtaja
Elite Alfred Berg