Kiina jatkaa kasvamistaan, vaikka muu maailma lopetti kulutuksen


Ni hao ja terveisiä Kiinasta!

Muutin marraskuussa Shanghaista takaisin Suomeen kahden ja puolen vuoden työkomennuksen jälkeen aloittaakseni uuden työn Elite Alfred Bergin instituutioliiketoiminnan johtajana. Kiinasta verkkokalvoilleni ovat ikuisesti tallentuneet fantastinen Kiinan muuri ja Shanghain mahtipontiset pilvenpiirtäjät. Ikävöimään jäin muun muassa hyvää ruokaa, kätevää mobiilimaksamista, verkkokauppojen salamannopeaa kotitoimitusta ja pitkää aurinkoista syksyä. Vähemmän jäin ikävöimään ilmansaasteita, liikenneruuhkia ja Netflixin toimimattomuutta.

Kiinassa minua viehättää sen vastakohtaisuus. Kiina on maailman suurin uusiutuvan energian tuottaja, mutta samanaikaisesti myös maailman suurin kivihiilen tuottaja. Koko maan laajuinen kasvojen tunnistusjärjestelmä on tehokas ja nopea, mutta silti pitää hakea miljoona leimaa poliisiasemalta passin ja lippulappujen kera. Samaan valokuvaan on helppo napata uutuuttaan hohtava pilvenpiirtäjä, vanha temppeli, neonvärinen Lamborghini ja tupakkaa polttava satavuotiaalta näyttävä riksakuski. Lapsiani nauratti Pipsa Possuksi naamioitu Ferrari ja Pikachu-McLaren, jotka liukuivat hitaasti peräkkäin sankan sähkömopojoukon seassa.

On olemassa sanonta, että vuosi Kiinassa vastaa viittä vuotta muualla maailmassa. Tämä tuntui välillä ihan konkreettisesti, kun ostoskeskukset nousivat kuin sienet sateella muutamassa viikossa, ja kesäloman jälkeen omalle kotikadulle oli avautunut iso liuta uusia ravintoloita. Samoin maan matka pois köyhyydestä on ollut ennätysnopeaa – marraskuussa 2020 Kiina ilmoitti, että se on poistanut köyhyyden maasta, ainakin virallisesti. Euromonitor Internationalin tutkimuksen mukaan vuonna 2020 luksustuotteiden markkinat kasvoivat Kiinassa 7,6 % samalla kun globaalit markkinat supistuivat 20 %.

Kiinan talouskasvu on ollut ennennäkemätöntä, ja maasta on kovaa vauhtia kasvamassa maailman suurin talous. Kiinan pelkkä talouskasvu vuonna 2019 oli melkein yhtä suurta kuin kaikkien Pohjoismaiden kansantaloudet yhteen laskettuna, ja maa on ainoa suurempi talousmahti, joka raportoi kasvua (+2,3 %) koronavuonna 2020. Brittiläisen Centre for Economics and Business Researchin (CEBR) mukaan Kiinan siivu maailman BKT:sta oli 16,8 % vuonna 2020, kun se vuosituhannen vaihteessa oli vain 3,6 %. CEBR arvioi, että maan talous kasvaa tästä eteenpäin keskimäärin 5,7 %:n vuosivauhdilla vuoteen 2025 asti ja sen jälkeen seuraavat viisi vuotta keskimäärin 4,5 % per vuosi.

kiina 1 vuoden kehitys-700-514

Jos Kiinan kasvavat markkinat kiinnostavat, tutustu BNP Paribas China Equity -rahastoon.

Mona Weissenberg

Mona von Weissenberg
Liiketoimintajohtaja, instituutioasiakkaat
Elite Alfred Berg