Henkilökuvassa EAB Groupin hallituksen jäsen Julianna Borsos


Esittelemme syyskuussa 2020 EAB Group Oyj:n hallituksessa aloittaneen Julianna Borsoksen, joka on rahoitusalan ja pääomasijoittamisen rautainen ammattilainen ja perustamansa Bocap-konsernin toimitusjohtaja.

Julianna Borsos

Nimi: Julianna Borsos

Ikä: 49 vuotta

Perhe:
Olen naimisissa ja perheeseeni kuuluu lisäkseni toinen pitkän linjan yrittäjä eli aviomieheni, mieheni kaksi aikuista tytärtä sekä Piki-koira, joka pitää huolta meidän ulkoiluttamisesta.

Minkälainen koulutus sinulla on?
Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi kolmessa vuodessa 1993 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, josta myös väittelin 1998–1999 nuorimpana naispuolisena väittelijänä. Väitöskirjani tuki hyvin alkuvuosien uraani ensin taloustutkijana ja sitten investointipankkitöissä. Opiskelin sekä Suomessa että ulkomailla (mm. London Business School), mutta kaikki tutkintoni ovat Suomesta. Erikoistuin jatko-opintojen myötä yrityskauppoihin, yritysten kansainvälistymisstrategioihin ja rahoitukseen. Tuolloin 90-luvulla niin sanottu FDI-tutkimus (Foreign Direct Investment) oli paljon tapetilla kansainvälisillä foorumeilla, ja olin todella innostunut aiheesta.

Entä työhistoriasi?
Olen työskennellyt pääosin rahoitusalalla Suomessa, mutta myös lyhyitä aikoja ulkomailla (Belgia, Sveitsi, Englanti, USA). Koska minulla on lapsuudesta kansainvälinen tausta ja laaja kielitaito, toimenkuvaani liittyivät kansainvälisiin markkinoihin liittyvät tehtävät. Pääsin mielenkiintoisiin näköalapaikkoihin jo nuorena, kun Suomessa oltiin liittymässä Euroopan unioniin ja euroon. Lisäksi pääomamarkkinat avautuivat kansainvälisille pääomille. Markkinoiden avautuminen ja kypsyminen ja työkuvioni ovat aina kulkeneet käsi kädessä – olen ikään kuin kypsynyt siinä samalla kuin vanha punaviini. Olin ensin nuori uratykki: ETLA:ssa 1993–1997, Nordeassa 1997–1999 sekä partnerina ja kansainvälisten toimintojen perustajana ja johtajana Mandatumissa 1999–2002. Näistä kokemuksista sain sysäyksen perustaa oman pienen investointipankin muutaman muun osakkaan kanssa vuonna 2003.

Ennen Bocap-pääomasijoitusyhtiökokonaisuuden perustamista ehdin toimia yli sadassa rahoitusjärjestelyssä tai yrityskaupassa sekä muutamassa listautumisannissa ja muissa strategisissa neuvonantotoimeksiannoissa. Perustin Bocap-kokonaisuuden 2012, kun yli vuoden kestäneen varainkeruun päätteeksi varmistui ensimmäisen rahaston sulkeminen ankkurisijoittajien avittamana. Olin aina halunnut edistää suomalaisten pk-yritysten kasvumahdollisuuksia ja kansainvälistymistä, ja siksi Bocap keskittyy kaikessa toiminnassaan menestyviin maailmanluokan suomalaisiin yrittäjävetoisiin yrityksiin. Toimintaa on tähän mennessä ollut jo kolmen rahaston puitteissa ja olemme työllistäneet suoraan 3 000 työntekijää kohdeyhtiöiden yhteenlasketun liikevaihdon yltäessä jo 300 miljoonaan euroon. Työni on todella palkitsevaa!

Minkälaisia harrastuksia tai muita kiinnostuksen kohteita sinulla on?
Kun on yrittäjä, kyllä Bocap on minulle myös harrastus, mutta yritän nykyään huolehtia entistä paremmin siitä, että minulla olisi enemmän vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia urheilla. Rakastan uimista palmujen katveessa altaalla ja hölkkäämistä myös Suomen rantamaisemissa. Ilman koronaa kävisin kuntosalilla, mutta nyt tyydyn kotiini hankkimaani juoksumattoon. Olen myös ruvennut pelaamaan golfia mieheni kanssa.

Mikä sai sinut ottamaan vastaan EAB Groupin hallitusjäsenyyden?
Olen seurannut yhtiötä pitkään, ja kun tarjoutui mahdollisuus ostaa riittävä määrä osakkeita, minä ja mieheni tartuimme tilaisuuteen. Kun on omistusta, on myös kovaa sitoutumista. Olen todella kiinnostunut EAB:n uusista ja onnistuneista vastuullisuuteen liittyvistä avauksista. Uskon, että EAB voi ketteränä haastajana ja innovaattorina saavuttaa vielä paljon näillä markkinoilla. Siksi otin mielelläni vastaan hallituspaikan. Lisäksi minulla on työhistoriani puolesta lukkarin rakkautta EAB:n toimintaan.

Mitkä ovat keskeiset menestystekijät EAB Groupin tulevaisuuden kannalta? Missä meidän tulee onnistua?
Tärkeintä on vakuuttaa asiakkaat laadukkaalla tekemisellä ja hyvillä suorituksilla. Läpinäkyvyys on kaiken keskiössä ja erityisesti nyt vastuullinen toiminta. Jatkon kannalta on tärkeätä pysyä ketteränä ja kekseliäänä toimijana, jotta voi erottua massasta.

Minkälaisena näet toimialan tulevaisuuden?
Kilpailu tulee kiristymään entisestään, mutta innovaattoreille on aina kysyntää ja ennen kaikkea osaaville ihmisille. Asiakkaat haluavat konkreettisia ratkaisuja, ideoita ja toimialasta johtuen totta kai tuottoja. Vastuullinen tuotontekokyky on keskiössä. Suomalaiselle osaamiselle ja rehellisyydelle on kysyntää muualla, siksi kansainväliset sijoittajat voivat luottaa pohjoismaisiin toimijoihin. Kasvava regulaatio toki kurittaa kulupuolta ja hallintoa, mutta nämä pitää voida taklata hyvillä automaatioratkaisuilla sekä sopivien ulkoistettujen yhteistyökumppaneiden turvin.

Lue myös: Henkilökuvassa EAB Groupin hallituksen uusi jäsen Helge Arnesen