BNP Paribas -pankin vastuullisuusjohtaja: "Vastuullinen toiminta ei ole enää pienen piirin puuhastelua"


Vastuullisen sijoittamisen rooli on kasvanut yhdeksi suurimmista huomioonotettavista seikoista sijoitustoiminnassa. Vastuullisuus on noussut vaatimukseksi useimpien ammattisoittajien kanssa toimittaessa. Viime aikoina myös yksityishenkilöt ovat oivaltaneet vastuullisen sijoittamisen tarjoavan tehokkaan keinon vaikuttaa kestävään kehitykseen.

Olemme myös itse ottaneet isoja askelia eteenpäin vastuullisen sijoittamisen saralla erityisesti kuluvan vuoden aikana. Olemme allekirjoittaneet CDP (Carbon Disclosure Project) sopimuksen ja päivittäneet jälleen YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet aikataulussa sekä parantaneet vaikuttamisen prosesseja sijoitustoiminnassa. Otamme vastuullisen sijoittamisen tänä päivänä kaikessa tekemisessämme huomioon, myös tulevaisuuden tuotekehityksessä. Lisäksi hyödynnäm­me sijoituskohteiden analysoinnissa muun muassa suurimman osak­kaamme BNP Paribasin kattavaa vastuullisuustutkimusta ja suosimme tuotekehityksessä sijoituskohteita, jotka tuottavat taloudellisen tuoton ohella muitakin hyötyjä, kuten päästövä­hennyksiä. Elite Alfred Berg tarjoaa BNP Paribas Asset Managementin sijoitustuotteita yksinoikeudella Suomessa.

BNP Paribas -pankin vastuullisuusjohtaja Mark Lewis pysähtyi Suomeen osana BNP Paribaksen kiertuetta Pohjoismaissa. Hän piti esityksen vastuullisesta sijoittamisesta parillekymmenelle sijoittajalle Elite Alfred Bergin pääkonttorissa Helsingin Kluuvikadulla. 

Vastuullisuusjohtajan roolissaan Mark Lewis on erikoistunut ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimiseen. Muun muassa pitkän uran energia-alalla tehneenä hän on vähitellen ajautunut vastuullisuuden pariin. 

— Jollakin perinteisellä alalla hyviä tuottoja pitkään tehneelle ihmiselle voi olla henkisesti vaikeaa hypätä johonkin uuteen tapaan. Ihmisten on hyvin vaikea päästä irti totunnaisesta ajattelustaan, Lewis kertoo Ylen haastattelussa.

Muutos suhtautumisessa ilmastoasioihin on kuitenkin ollut voimakasta ja erityisesti uusien sukupolvien vakava suhtautuminen ilmastoasioihin pakottaa yritykset suhtautumaan asiaan samalla vakavuudella. Lisäksi uusiutuvan energian hinta on laskenut viime vuosina enemmän kuin kukaan osasi odottaa, joka on johtanut siihen, että vanhat öljy- ja ns. likaisen energian tuottajat joutuvat muuttamaan toimintansa perusteita rankasti pärjäkseen muuttuvilla markkinoilla.

— Yhtiöiden johdon on otettava toiminnassaan paljon enemmän huomioon ilmaston muutos. Johdon palkitsemiseen pitää saada ehtoja, jotka perustuvat vastuullisen toiminnan periaatteisiin. Vastuullisesta toiminnasta on tullut arkipäivää, se ei ole enää pienen piirin puuhastelua, Lewis sanoo Ylen haastattelussa.

Lewis jatkaa Ylen haastattelua kertomalla, että vastuullisuusteemasta on tullut hänelle jo vähän kuin intohimo. Alaa pitkää seuranneena ja huomattuaan alkavan muutoksen, hän haluaa jatkaa ja katsoa mitä kaikkea voi vielä tapahtua kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua.


Ylen haastattelut:

katso haastattelu (Yle Areena)

lue artikkeli (Yle Uutiset)

Mark Lewis haastattelu