Asuntovelallinen, oletko suojautunut korkojen nousulta?


Korkotaso Suomessa ja muissa kehittyneissä maissa on vuoden 2009 finanssikriisin jälkeen laskenut voimakkaasti keskuspankkien harjoittaman historiallisen elvyttävän rahapolitiikan ansiosta. Globaali talouskasvu on viimeisten vuosien aikana selvästi kiihtynyt ja rahapolitiikan normalisoiminen keskuspankkien suunnalta on alkamassa. Yhdysvalloissa normalisoiminen on jo käynnistynyt ja keskuspankki Fed aloittanut oman koronnostosyklin. Mikäli taloustilanne jatkuu Euroopassa yhtä vahvana, meillä on sama edessä arviomme mukaan ensi vuoden toiselta vuosipuoliskolta lähtien.

Onko asuntovelallisen syytä varautua nouseviin korkoihin? Vaikka emme usko korkojen voimakkaaseen nousuun lähivuosina, on nyt hyvä aika pohtia suojautumiskeinoja koronnousuun, jotta kohoavat korkokulut eivät vaikuttaisi nykyiseen elintasoon. Minkälaisia vaikutuksia omaan talouteen olisi esimerkiksi neljän prosentin kokonaiskorolla? Mitä vaihtoehtoja sinulla on hankkia mielenrauhaa?

Pankit tarjoavat erilaisia ratkaisuja, kuten korkokatto- tai korkoputkituotteita, jotka toimivat eräänlaisina vakuutuksina nousevien korkojen varalta. Nämä eivät luonnollisesti ole ilmaisia, mutta ne antavat ennustettavuutta ja paremmat mahdollisuudet suunnitella omaa taloutta. Toinen vaihtoehto on muuttaa oma asuntolaina osittain tai kokonaan kiinteäkorkoiseksi lainaksi ja sitä kautta lukita korkotaso. Tällöin maksettava korkotaso on luonnollisesti alussa korkeampi kuin esimerkiksi euriborkorkoon sidotussa vaihtuvakorkoisessa lainassa, mutta korkojen noustessa kiinteäkorkoinen muuttuu edullisemmaksi. Tämäkin vaihtoehto on varteenotettava.

Jos yllä olevat vaihtoehdot eivät tunnu houkuttelevilta ja haluat pitää kiinni omasta vaihtuvakorkoisesta lainasta, voit suojautua korkojen nousulta myös säästämällä itsellesi vararahaston. Jos laitat sivuun vaikka pari prosenttia lainasummastasi vuodessa johonkin omaan riskiprofiiliisi sopivaan sijoitusratkaisuun, voit itse rakentaa puskurin korkojen nousun varalta. Jos korot pysyvät ennakoitua pidempään matalina, kertyy samalla varoja vaikkapa eläkepäiviä varten. Itse suosin tätä lähestymistapaa.

Erik Holmqvist
Päästrategi
Elite Varainhoito Oyj